Sve više svetskih kompanija za svoje SEDIŠTE bira malu državu u SRCU Evrope - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Sve više svetskih kompanija za svoje SEDIŠTE bira malu državu u SRCU Evrope

Budući da mnoge svetske kompanije zbog nadolazećeg Bregzita ostaju bez svog evropskog sedišta, sićušna zemlja u srcu Evrope pokazala se kao idealna destinacija koja će nadomestiti tu poziciju.

Zahvaljujući britanskom izlasku iz Evropske unije, Luksemburg trenutno doživljava svojevrsnu renesansu.

Glavni grad, koji nosi ime države, decenijama je bio uspavani srednjovekovni gradić čije su mirne ulice bile dom tajanstvene finansijske industrije.

Međutim, sada te ulice podsećaju na zagušene auto-puteve metropola što je više nego očigledan znak rasta sektora, prenosi Novac.hr.

Kako se Ujedinjeno Kraljevstvo priprema za napuštanje EU, mnoge kompanije uz Irsku, Francusku i Nemačku, biraju upravo Luksemburg kao svoju bazu unutar Unije.

Preciznije, Luksemburg je dobio priliku da postane finansijsko središte i to samo nekoliko godina nakon ne baš laskavih otkrića o poreskom sitemu te kraljevine.

Naime, sve do 60-ih godina prošlog veka privreda Luksemburga zavisila je od industrije čelika. Ipak, ekonomija zemlje promenila je svoj fokus nakon što je u 1980-im evropski zakon upraviteljima imovine olakšao prodaju zajedničkih obveznica investitorima u nekretnine.

Blaži zakoni u kombinaciji s neslavnim poreskim sistemom punim rupa rezultirali su reputacijom Luksemburga kao poreskim rajem za građane s više državljanstava kao i za megabogataše.

Ipak, 2004. godine takozvana afera LuxLeaks na videlo je izbacila stotine kompanija, između ostalih i Amazon i FedEx, koje su u tajnosti primale ogromne poreske olakšice.

To je nateralo Vladu da pooštri zakone pogotovo po pitanju čuvanja bankovnih tajni što je kao posledicu imalo odlazak mnogih kompanija iz Luksemburga.

Ipak, Bregzit je upravo takve kompanije usmerio prema toj maloj državi pa danas eBay, Skype, PayPal i Alipay svoje evropska središta imaju u glavnom gradu zemlje, dok se ostale u Luksemburg sele na mesečnom nivou.

Luksemburg trenutno broji ukupno 84 međunarodne kompanije.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE