Sve više ulećemo u kredite - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve više ulećemo u kredite

  Za tri meseca banke u Srbiji građanima su odobrile 38 milijardi dinara novih zajmova, što je najveći kvartalni rast u proteklih osam godina, pokazuje najnoviji Izveštaj o dinarizaciji Narodne banke Srbije.

  Ovaj rast je većim delom rezultat do sada najvišeg tromesečnog rasta dinarskih plasmana, za 27,9 milijardi dinara, usled nastavka dinamičnog odobravanja gotovinskih kredita, uključujući i zajmove za refinansiranje koji se, po pravilu, odobravaju u dinarima i na rokove otplate duže od pet godina, navodi se u analizi NBS.

  Dinarski krediti činili su veći deo plasmana stanovništvu, 52,8 odsto. I krediti vezani za strane valute beleže rast u aprilu, maju i junuove godine, i to za 10,2 milijarde dinara. Veći deo se, prema navodima NBS, odnosi na stambene kredite, koji se uglavnom odobravaju uz primenu valutne klauzule.

  Za razliku od stanovništva, koje se, osim za stambene zajmove, uglavnom zadužuje u dinarima, privreda od banaka zajmi novac u stranoj valuti. Plasmani privredi su takođe povećani, za 11,1 milijaru dinara, isitiču u centralnoj banci.

  U strukturi plasmana privredi, nastavljen je trend rasta valutno indeksiranih i deviznih plasmana. Tokom drugog tromesečja, ovi krediti povećani su za 27,2 milijarde dinara, pre svega usled većeg odobravanja kredita namenjenih za finansiranje investicija i obrtnih sredstava, u uslovima ubrzanja rasta ekonomske aktivnosti.

  U istom periodu, dinarski plasmani su nastavili da beleže pad, za 16,1 milijardu dinara. U proteklom periodu nastavljen je i otpis problematičnih kredita privrede, odnosno njihova prodaja licima van bankarskog sektora, što je, takođe, uticalo na smanjenje dinarskih plasmana.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE