Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Šveđani NEMAJU VREMENA za istoriju: IZBACUJU stari Rim i drevnu Grčku

Šveđani nameravaju da iz školskih programa izbace svu istoriju stariju od 18. veka, a da se učenici koncentrišu na Holokaust, Hitlera, Drugi svetski rat i postmoderni period s kraja 20. veka.

Nema više starog Rima, drevne Grčke, a nema više učenja i o velikom švedskom carstvu, najavljuje Švedski odbor za obrazovanje, koji predlaže da se predmet istorija radikalno promeni. Više vremena u obrazovanju nameravaju da pridaju pitanjima polova, klimatskim promenama i migraciji.

U višim razredima, koje pohađaju učenici uzrasta od 13 do 15 godina, više neće biti predavana istorija koja datira pre 1700. godine.

Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila (1611-1718) i vladala zemljama oko Baltičkog mora, izbriše iz istorijskih udžbenika za najmlađe.

Revidirani planovi nastave su rezultat nedostatka vremena za učenje istorije u školama, tvrdi Švedski odbor za obrazovanje.

Učenici viših razreda moraju više da se fokusiraju na 19. vek, na Holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tokom posleratne ere, navodi Odbor. Ova namera, međutim, izaziva otpor kod profesora istorije.

“To je grozno, bizarno i apsurdno”, tvrdi istoričar Dik Harison i ističe da je prisiljen da reaguje i ukazuje na činjenicu da je “drevna istorija” potrebna.

“Sve što nas okružuje je nasleđe starih Grka”, napominje Harison i upozorava da će, ako predlog postane stvarnost, Šveđanima širom sveta biti neprijatno. On je predlog za “skraćivanje istorije” u Švedskoj nazvao – bolesnim.

Izvor: CdM

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE