Svega 2,5% zaposlenih žena radi u sektoru TRANSPORTA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svega 2,5% zaposlenih žena radi u sektoru TRANSPORTA

  Od ukupnog broja zaposlenih žena u Srbiji 2,5 odsto radi u sektoru transporta.

  To je rekla  ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kazala je na konferenciji na kojoj je predstavljena studija “Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji”.

  Mihajlović je ocenila da podaci iz te studije, koju je Srbija prva u regionu uradila, “nisu toliko pohvalni koliko bi želeli”.

  “Od ukupnog broja zaposlenih u transportu 20 odsto su žene, a 80 odsto muškarci. Na rukovodećim mestima žene su slabo zastupljene, ne možemo rodnu komponentu odvojiti od bilo kog sektora, pa ni od transporta”, istakla je ona.

  Dodala je da “kada govorimo o ženama kao korisnicama transportnih usluga, studija je pokazala da se žene osećaju sigurnije samo ukoliko se voze u mini busevima, kada je javni prevoz u pitanju”.

  “Bezbednost utiče na status žena i mogućnost zapošljavanja. Ova studija nam pokazuje gde možemo da idemo i šta sve možemo da uradimo da imamo kvalitetniji životni standard svih građana, kako možemo da unapredimo transportne usluge. To je ono što ćemo kroz novu nacionalnu strategiju saobraćaja uvrstiti kao jednu od glavnih odrednica”, navela je Mihajlović.

  Menadžerka Svetske banke za transport za Evropu Karla Gonzales Karvahal rekla je da će ta banka pomoći Srbiji u izradi transportne strategije.

  “Transport treba da bude bolje regulisan u smislu rodne ravnopravnosti. Žene i muškarci koriste transport na različite načine i to moramo uneti u strategije i politike”, objasnila je Gonzales Karvahal.

  Ona je navela i da će “inicijativa u pet gradova u Srbiji pomoći pomoći da se razume transport iz rodne perspektive”.

  “Srbija počinje da razume da transport nije neutralan,” kazala je Gonzales Karvahal.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE