Svet će "spasti" na pet-šest valuta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svet će “spasti” na pet-šest valuta

  Na svetu postoji više od 100 priznatih valuta, ali bi taj broj mogao pasti na pet ili šest u narednih 20 godina.

  To je ocenio brazilski ministar ekonomije Paulo Guedeš na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

  Nemiri na finansijskim tržištima, nesređene monetarne politike u svetu kao i pojave novih sredstava i načina plaćanja mogle bi dovesti do krupnih i strukturnih promena.

  Evropske države su pre 20 godina uvele zajedničku valutu, omogućavajući tako ljudima iz, recimo, Francuske da putuju u Nemačku bez potrebe za razmenom gotovine.

  “To bi se moglo ponoviti u drugim delovima sveta u budućnosti, pod uslovom da se politički ili ekonomski usklade. Ako uzmete u obzir političku i ekonomsku dimenziju, za 20 ili 30 godina imali bismo pet-šest valuta”, dodao je Guedeš.

  U ovom trenutku američki dolar se smatra sigurnom valutom, što znači da njegova vrednost raste u vreme krize. Iz razloga stabilnosti i trgovine, razne zemlje odlučile su da vežu svoju valutu upravo za američki dolar. Međutim, u vreme nestabilnosti američkog dolara, to bi moglo da našteti tim zemljama.

  Razvoj zajedničkih valuta u različitim zemljama mogao bi da pomogne tim ekonomijama da smanje svoju zavisnost od američkog dolara.

  U tom slučaju alternativa bi bila evro, druga “kontinentalna valuta”, a Kina bi imala svoju valutu kojoj takođe gravitiraju neke zemlje.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE