Svetski turizam u NAJGOROJ krizi od 1950. - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svetski turizam u NAJGOROJ krizi od 1950.

  Broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao bi da padne za 60 do 80 odsto ove godine zbog pandemije koronavirusa, objavila je Svetska turistička organizacija (WTO), srezavši oštro svoju prethodnu prognozu.

  Ograničenje putovanja i zatvaranje aerodroma i državnih granica širom sveta radi suzbijanja virusa COVID-19 gurnuli su međunarodni turizam u najgoru krizu od 1950. dodine, kada je počela da se vodi ova evidencija, navodi se u saopštenju te organizacije UN, prenosi Gardijan.

  Međunarodni dolasci turista opali su u prva tri meseca ove godine za 22 odsto, a samo u martu za 57 procenata, pri čemu su najveći pad zabeležile Azija i Evropa, napominje ova organizacija sa sedištem u Madridu.

  “Svet se suočava sa neviđenom zdravstvenom i ekonomskom krizom. Turizam je teško pogođen, a milioni radnih mesta su u riziku u jednom od najintenzivnijih sektora privrede”, kaže generalni sekretar WTO Zurab Pololikašvili.

  Najteže posledice, otkako je izbila epidemija krajem 2019. godine u Kini, pretrpele su avio-kompanije jer je većina letova obustavljena, ali štetu trpe i hotelijeri, organizatori krstarenja i turistički operateri.

  WTO je početkom godine prognozirala da će međunarodni turizam zabeležiti rast od tri do četiri odsto 2020. godine, ali je zatim preinačila svoju procenu krajem marta, predviđajući pad od 20 do 30 odsto.

  Sada poručuje da će pune razmere pada međunarodnog turizma zavisiti od trajanja ograničenja putovanja i zatvaranja granica.

  Prema najboljem scenariju, ukoliko ograničenja putovanja počnu da se ublažavaju početkom jula, međunarodni turistički dolasci mogli bi da padnu za “samo” 58 procenata, a ako ove restriktivne mere budu ukinute tek početkom decembra, pad će biti veći od 78 posto, prenosi Gardijan.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE