Svi dugovi srpskih preduzeća i kako ih namiriti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svi dugovi srpskih preduzeća i kako ih namiriti

  Srpska preduzeća bankama trenutno otplaćuju 12 milijardi evra. Procenjuje se da još minimum toliko duguju jedni drugima i bar još pola tog iznosa poreskim vlastima na ime neplaćenih poreza i doprinosa. To je oko 30 milijardi evra tereta na plećima oko 380.000 preduzeća i preduzetnika, pišu Večernje novosti.

  I dok Poreska uprava Srbije dozvoljava namirenje duga kompenzacijom, doduše “jedan na jedan”, za privrednike, i to one koji još nisu upali u trajniju nelikvidnost i dugoročnu blokadu računa, značajna bi bila i takozvana multilateralna kompenzacija. Ili, u prevodu – prebijanje dugova između svih firmi koje su u međusobnom dužničko-poverilačkom odnosu.

  IDržava i sada predviđa mogućnost da se poreski dug plati – kompenzacijom. Poreski dužnik koji istovremeno ima potraživanja od budžeta Republike Srbije može putem kompenzacije u tekućoj godini da izmiri poreske obaveze koje su dospele do kraja prethodne godine. Predmet kompenzacije mogu biti javni prihodi koji u celini pripadaju budžetu Republike Srbije ili javni prihodi koji se dele između Republike Srbije i autonomne i lokalne samouprave. Predmet kompenzacije ne mogu da budu doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, javni prihodi koji u celini pripadaju pokrajini, gradu ili opštini, kao i porez na zarade.

  I sada imamo pojedinačne slučajeve takvog rešavanja zaduženosti, ali ne postoji sistemsko rešenje i to je veliki problem za kompanije i njihova međusobna dugovanja.

  NEPLAĆENI POREZI PRETVORENI U AKCIJE

  Zvanično, porezi se plaćaju novcem. U praksi, međutim, država neretko odlučuje da u izuzetnim slučajevima obavezu kompenzuje suvlasništvom u firmi. To predviđa i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

  Na spisku zato nema “Simpa”. Njegovi neplaćeni porezi, državni i lokalni, koji su se merili milijardama, pretočeni su u vlasništvo. Tako danas udeo u fabrici ima i Republika Srbija, ali i gradovi i opštine Bujanovac, Vranje, Trgovište i Beograd. Po principu konverzije, sa liste su nestali i RTB “Bor”, “Zastava oružje”, FAP iz Priboja, “Sloboda” iz Čačka.

  – Vlada može, na predlog ministra, doneti odluku o delimičnom ili potpunom otpisu poreza i sporednih poreskih davanja, osim doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, poreskog obveznika koji se prodaje u postupku privatizacije, odnosno koji je u postupku restrukturiranja – stoji u Zakonu.

  Vlada to može da učini i ako dužnik nije plaćao lokalne prihode, samo uz saglasnost lokalne sampouprave. To može da učini i ako se dužnik proda, a Republika preuzme na sebe njegove stare obaveze.

   

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE