Tabaković: Jačanje evra je sezonskog karaktera

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tabaković: Jačanje evra je sezonskog karaktera

  Evropska valuta je ovih dana dostigla rekordnu vrednost od 124 dinara za jedan evro, a guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je takav kurs sezonskog karaktera.

  Početkom godine je veća tražnja za devizama zbog pojačane kupovine od strane domaćih uvoznika energenata, objasnila je Tabaković za internet izdanje Blica, dodajući da od početka godine postoje nešto izraženiji pritisci na slabljenje dinara, iz domaćih i međunarodnih izvora.

  “U nekoliko navrata NBS je pominjala da su u mnogome ovi faktori sezonskog karaktera i karakteristični za početak godine”, rekla je Tabaković.

  Prema njenim rečima, veća tražnja za devizama je tada posledica pojačane kupovine koju obavljaju domaća preduzeća, uvoznici energenata, “kao i smanjenja indeksirane aktive banaka”.

  Tabaković kaže i da je, pored toga, pojačana neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu.

  “U najvećoj meri to je rezultat odluke Federalnih rezervi (FED) da povećaju osnovnu kamatnu stopu i očekivanja tržišnih učesnika da će centralna banka SAD u narednom periodu povećavati kamatne stope brže nego što je inicijalno očekivano”, rekla je ona.

  Guvernerka NBS je navela i da je to “dodatni faktor koji doprinosi pritiscima ka slabljenju dinara”, dodajući da NBS prati uticaje svih faktora koji deluju na deviznom tržištu.

  “Napominjemo da NBS ne cilja ni na jedan nivo deviznog kursa, niti utiče na njegov trend, ali blagovremeno reaguje kada je to potrebno, kako bi sprečila njegove prekomerne kratkoročne fluktuacije”, rekla je Tabaković.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE