Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Tajno zatupljivanje je svrha obaveznog školovanja

Jedan od najsigurnijih načina da prepoznate istinsko obrazovanje jeste činjenica da ono ne košta mnogo, ne zavisi od skupih igračaka, napisao je Džon Tejlor Gato.

Evo jedne subverzivne knjige koja uopšte ne pretenduje da bude takva – „Zatupljuju nas: tajna strategija obaveznog školovanja” američkog pedagoga Džona Tejlora Gata.

Govori o štetnosti masovnog školovanja u Americi, obrazovanja koje stvara poslušne službenike, a suzbija u ličnosti nasušno kritičko i kreativno mišljenje.

U SAD je ovo delo imalo više izdanja, kod nas ga je u prevodu s engleskog Ivane Milenković objavio čačanski „Gradac”, piše Politika.

Pošto je svoje eseje objavio pod ovim naslovom, i posle niza predavanja i gostovanja u različitim američkim institucijama, Gato je dobijao pisma roditelja koji su odlučili da svoju decu obrazuju kod kuće.

Trideset godina predavao je, pisao knjige i bavio se pitanjima američkog obrazovnog sistema, a preminuo je oktobra 2018.

Osnovna teza koju dokazuje Gato jeste da masovno školovanje škodi deci, i da je potrebno imati ga manje, a ne više. Prema mišljenju autora, umrežene škole pretvaraju se da obrazuju, a u stvari nas džepare, kao što je to Sokrat pre nekoliko hiljada godina i predvideo.

„Jedan od najsigurnijih načina da prepoznate istinsko obrazovanje jeste činjenica da ono ne košta mnogo, ne zavisi od skupih igračaka i sokoćala. Doživljaji koji omogućavaju da se ono desi, i samosvest koja ga pokreće su maltene besplatni. Na obrazovanju je teško od jednog dinara napraviti dva. Ali školovanje je čudesna mutljavina, koja neprestano biva sve prepredenija”, napisao je Džon Tejlor Gato.

Izvor: Politika, Marina Vulićević

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE