Takozvana država imaće najveći rast na Balkanu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Takozvana država imaće najveći rast na Balkanu

  Kancelarija Svetske banke na Kosovu predstavila je redovan izveštaj o ekonomskom razvoju na Zapadnom Balkanu i saopštila da će (tzv) Kosovo u 2017, prema procenama te finansijske institucije, imati najveći ekonomski rast od 4,4 odsto BDP.

  Ekonomije Zapadnog Balkana imaće u 2017. rast bruto domaćeg proizvoda od 2,6 odsto BDP, a najveći rast imaće Kosovo, Albanija i Crna Gora. Na Kosovu se predviđa da će se ekonomski rast sa 3,4 odsto u 2016. godini povećati na 4,4 odsto BDP u 2017. godini.”

  Taj rast je rezultat investicija, potrošnje i izvoza, kazala je na konferenciji za novinare direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder.

  Prema izveštaju Svetske banke, stabilan rast imala je Bosna i Hercegovina, dok je ekonomski rast u Srbiji i Makedoniji smanjen.

  Prema njenim rečima, politička kriza tokom ove godine je omela ekonomski rast Makedonije, dok je razlog za slabiji rast u Srbiji bila oštra zima, a potom suša.
  [preporucene_vesti ids=”279599″]

  Van Gelder je navela da se svih šest država regiona, suočavaju sa izazovima stvaranja novih radnih mesta.

  “Posle gotovo deset godina zapošljavanje je vraćeno na nivo iz 2008. godine u svim zemljama sa izuzetkom Bosne”, kazala je ona.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE