Talasi trgovinskog rata koče kontejnerski prevoz

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Talasi trgovinskog rata koče kontejnerski prevoz

  Trgovinski rat zakočiće potražnju za uslugama kontejnerskog prevoza u idućim godinama, upozorio je logistički gigant Moller-Maersk.

  Maersk je najveća kompanija za kontejnerski prevoz sa flotom od oko 750 brodova. Upozorili su da bi se zbog trgovinskih napetosti globalna trgovina koja se odvija kontejnerskim prevozom u 2019. i 2020. godini mogla smanjiti za 0,5 do dva posto.

  Trenutno američki uvoznici gomilaju zalihe kineskih proizvoda, u očekivanju novih američkih carina na kineske proizvode, tumače u Maersku.

  Maerskovi podaci navode na zaključak da je američki uvoz iz Kine u trećem tromesečju porastao pet do 10 posto na godišnjem nivou, budući da kompanije poput Walmarta i Home Depota gomilaju zalihe kako bi izbegle nove uvozne carine, istakao je izvršni direktor Soren Skou.

  “Ironično je da su Sjedinjene Države počele još više da uvoze iz Kine nakon što je (američki predsednik Donald) Tramp zaoštrio retoriku”, kazao je Skou.

  Paralelno je kineski uvoz iz SAD u trećem tromesečju smanjen za 25 do 30 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju Maerskovi podaci o transportu.

  “Kompanije u kontejnerskom prevozu definitivno će platiti cenu” trgovinskih napetosti, zaključuje čelnik Maerska.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE