Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tatjana Popović: 5 razloga da jedete sporije

    Prvi health coach u Srbiji Tatjana Popović i ove nedelje ima korisne, zdrave i fit savete za vas, pročitajte njen novi tekst za balans kutak BIZLife-a.

    Varenje počinje u ustima. Čim počnete da žvaćete hranu, enzimi koji se nalaze u pljuvačci rastvaraju hranu pripremajući nutrijente za apsorpciju. Zbog toga je veoma važno da jedete sporije kako biste postigli maksimum apsorpcije vitamina i minerala.

    Kako jesti sporije?

    Moja preporuka je da nakon svakog zalogaja spustite escajg pored tanjira, a potom počnete da brojite koliko puta ste sažvakali zalogaj u ustima. Preporuka je da brojite do 30 puta po zalogaju. Naravno da ćete tečniju i lakšu hranu brže sažvakati od one koja je teža poput mesa, mahunarki i žitarica.

    Možda ste već čuli za Slow Food pokret, koji je otpočeo u Italiji pre gotovo dva veka kako bi se ljudi suprotstavil brzom konzumiranju hrane. U manifestu ovog pokreta, ne radi se samo o vođenju računa o zdravlju, već je reč i o stilu života.

    Hajmo sada da razmotrimo zašto bi trebalo da jedemo sporije i kako da hranu žvaćemo temeljnije:

    1. Ukoliko želite da smršate

    Sve veći broj studija potvrđuje da ukoliko sporije žvaćete, pojedete manje hrane. Razlog tome je što je potrebno oko 20 minuta da mozak registruje da smo siti. Ako jedemo brzo, tada uglavno nastavljamo da jedemo i preko tačke gde bismo već bili siti da smo jeli sporije. Ako jedemo sporije, mozak ima vremena da shvati da smo se najeli, i tako možemo da se zaustavimo na vreme sprečavajući prejedanje.

    1. Uživajte u jelu

    Ovaj razlog je jednako moćan. Teško je uživati u hrani ako je jedete prebrzo. Da li ste primetili da se brza hrana (giros, hamgurgeri, pljeskavice i tome slično) uvek veoma brzo pojedu, a zdravi obroci poput salata mnogo sporije?

    Zbog toga utičite na vašu ishranu obogaćujući je obrocima koji su dobro izbalansirani i puni nutrijenata time podržavajući vaš stil života. Jedite sporije, žvaćite duže i jednostavno uživajte u svakom zalogaju. Dok jedete fokusirajte se samo na hranu. Nema potreba da i tokom jela budete u žurbi i gledate u monitor ili telefon. Odvojite toliko vremena za sebe i bićete mnogo ispunjeniji.

    1. Bolje varenje

    Kada hranu jedete sporije, tada je sažvaćete temeljnije i samim tim utičete na bolje varenje. Kao što sam na početku teksta spomenula, varenje počinje u ustima. Temeljnim žvakanje isključujete mogućnost da vas nakon obroka boli stomak ili da vam obrok teško padne.

    1. Bolji fokus

    Dok jedete fokusirajte se na to šta se nalazi u tanjiru. Maksimalno obratite pažnju na jelo, razmišljajući koje sve nutrijente i vitamine unosite u svoje telo. Kao što lični treneri u teretani imaju običaj da kažu da razmišljate o mišićima koje vežbate dok dižete tegove kako bi se mišići bolje razvili, tako razmišljajte kako će baš taj obrok doprineti boljem zdravlju. Umesto žurbe izdvojite tri puta dnevno dovoljno vremena da na miru pojedete hranu, a potom nastavite sa planiranim aktivnostima.

    1. Borba protiv brze hrane i brzog načina života

    Haotičan i stresan način života dovodi do toga da jedemo brzo i da kratko zvaćemo. To je način života koji nepovoljno utiče na ljudski organizam. Ljudi uglavnom samo projure kroz dan, rade zadatak za zadatkom, bez pauze, bez slobodnog vremena za uživanje u malim i opuštajućim stvarima. Zbog toga, kada jedete u restoranima, nemojte uvek naručiti picu, sendviče ili burger. Opredelite se za salatu, ribu ili nešto treće što čini dobro izbalansirani obrok. Naravno, najbolje bi bilo da stignete da izdvojite vreme da kuvate sami sebi, time uživajući u hrani u potpunosti.

    [preporucene_vesti ids=“238288, 241322, 236354″]

    Izvor: BIZLife

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE