Tedeski o koronakrizi: Za OPORAVAK potrebni meseci, MOŽDA i godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tedeski o koronakrizi: Za OPORAVAK potrebni meseci, MOŽDA i godine

  Prvi čovek regionalne Atlantik Grupe koja posluje i u Srbiji, ne može da proceni kakav će uticaj na privredu biti usled mera propisanih zbog pandemije koronavirusa, ali je siguran da će ovu godinu obeležiti globalna recesija.

  Najbogatiji Hrvat, predsednik Uprave regionalne Atlantik Grupe Emil Tedeski, u izjavi za hrvatski Globus, govorio je o mogućim posledicama “koronakrize”, kako na domaćem tako i na globalnom planu.

  Prema njegovim rečima, trenutno je nemoguće proceniti koliki će tačno biti uticaj opisanih mera na privredu, ali neupitno je da će 2020. godina biti godina globalne recesije.

  “Pritom, recesiju će izbeći tek mali broj zemalja, a i to je pod znakom pitanja”, precizirao je Tedeski.

  Naravno, on smatra da će popuštanje mera imati pozitivan uticaj na ekonomiju.

  “Ipak, za povratak na ekonomsku situaciju pre krize biti potrebno više meseci, a možda i godina. Čak i pod uslovom da ne dođe do novog talasa zaraze, što je u ovom trenutku nemoguće predvideti”, smatra Tedeski.

  Govoreći o Hrvatskoj, kaže da će pad BDP i povećanje nezaposlenosti uzrokovano slabljenjem ekonomije svakako uticati na slabljenje kupovne moći stanovništva, na šta se nadovezuju i promjene u potražnji, prioritetima i potrošačkim navikama naših potrošača.

  Čak i kada se otvore ugostiteljski objekti, na snazi ostaju mere socijalnog distanciranja i konzumacija će još dugo biti ispod nivoa pre krize.

  U maloprodaji je fokus potrošača na nužne prehrambene namirnice, proizvode za ličnu higijenu i čišćenje, proizvode s dužim rokom trajanja itd, zaključio je Tedeski.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE