"Temperature nisu uništile koronavirus, mere itekako efikasne"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Temperature nisu uništile koronavirus, mere itekako efikasne”

  Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da nisu ispunjena očekivanja da će visoke temperature da unište koronavirus, ali da su opšte mere prevencije “itekako efikasne”.

  “To da nam vremenski uslovi sami po sebi učine da nestane virus, nije se dogodilo i verovatno se neće dogoditi nikada”, rekla je Tepavčević za RTS.

  Prema njenim rečima, “kada je došlo do popuštanja mera za to su itekako postojali epidemiološki indikatori koji su ukazivali na pad aktivnosti virusa u našoj populaciji”.

  “Ali, sad vidimo na nivou čitavog sveta porast aktivnosti virusa, nije postao više agresivan samo se čitava populacija na zemlji, u ovom delu hemisfere gde je leto, opustila iako su svi neprestano govorili – virus je tu treba da se poštuju opšte mere prevencije”, rekla je Kisić Tepavčević.

  Ona je rekla da je “verovatno dobar deo čovečanstva očekivao da će toplo vreme da učini nešto samo po sebi“, ali je na svima da budu oprezniji.

  “Moramo da se ponašamo tako da ne dozvolimo da se virus u nama umnožava i dalje prenosi, jer koliko god opstao u spoljašnjoj sredini, on jedino u nama može da se umnožava i jedino mu mi predstavljamo plodno tlo za opstanak”.

  Kako je istakla, “apsolutno je poznato da su nošenje maski, distanca, pranje ruku itekako efikasne mere“.

  Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da je u “takvim stvarima, koje na prvi pogled izgledaju sitne, u stvari rešenje situacije”.

  Pominjući mere koje je uveo Beograd, on je naveo da na njima treba insistirati i da će na taj način uspeti da se stavi pod bolju kontrolu epidemija tako da neće biti potrebe za drastičnijim merama.

  “Ako bude potrebno definisaće se i te mere, Grad Beograd je spreman da ih sprovede u delo. Pominjalo se zatvaranje centralnih gradskih opština, zatvaranje celokupnog Grada“, rekao je Radojičić, navodeći da je teorijski to jedna od mogućih mera ako se u nekom trenutku proceni da je tako nešto potrebno.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE