X
  • English
X

bizlife-magain-online

Test

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić kazao je da smatra da se podacima o broju obolelih i preminulih od COVID-19 „očigledno manipuliše“, ali da organizacija koju predvodi trenutno ne može da te navode potvrdi.

On je, gostujući u Utisku nedelje, dodao da se „plaši da li će zdravstveni sistem izdržati“ sledeći talas epidemije korona virusa koji se očekuje u septembru.

„(Sindikat lekara i farmaceuta) odavno pisanim putem upozoravao da će se ovo desti. Nažalost epidemije je u potpunosti ogolila sve ono o čemu smo pričali. Ono što nas sada brine jeste što se podacima manipuliše i kako ćemo dočekati jesen“, rekao je Panić.

Naveo je da je zbog ovakvih ocena sindikat kojim predsedava „odavno trn u oku Ministarstva zdravlja i ove vlasti“, kao i zbog „insistiranja na poštovanju primeni 80 odsto (relevantnih) zakona“.

„Ne tražimo da se poštuje 100 odsto zakona, nego samo 80 odsto… Problem u Srbiji je što se odavno (u zdravstvu) radi na usmeno, bez rešenja, na primer kada kolege trebaju da se upute u druge gradova gde je situacija kritična… Zdravstveni sistem je zanemarivan i služi za potkosurivanje, a sve što je doneto od pravnih akata (koji treba da uredi zdravstvo) u poslednjih sedam godina se ili ne primenjuje ili je u sukobu sa drugim propisima“, kaže Panić.

Rekao je i da „osnovano sumnja“ u to ko je napravio informacioni sistem za praćenje broja novozaraženih i umrlih od COVID-19 i da li on funkcioniše kako treba, a naveo je i da je „brat (zamenice direktora Intituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darije) Kisić Tepavčević dobio „milione za formiranje tog sistema“.

Na pitanje zašto se pravio novi informacioni sistem kada već postoji sistem za praćenje stanja u zdravstvu, Panić navodi da su mnoge funkcije postojećeg sistema za praćenje COVID-19 upitni, odnosno da nije poznato da li u njega ulaze PCR,  seološki i kontrolni testovi.

„Kada (u sistemu) brojite ručno broj obolelih, dobijate broj veći od onog (koji se saopštava)… Upada u oči i grafikon (napravlje na osnovu tih podataka), koji je jedini kontra svih u Evropi i svetu inače“, dodaje Panić.

Predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović je, na osnovu predloga Opštinskog štaba za vanredne situacije, doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji te opštine, navodi se u saopštenju objavljenom na veb-sajtu te lokalne samouprave.

Odluka će stupiti na snagu od ponedeljka 6. jula, od 6 časova ujutru.

U Požegi će od ponedeljka biti obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i na zelenoj pijaci, a u ugostiteljskim i sličnim objektima će biti zabranjeno organizovanje muzičkih i zabavnih manifestacija, proslava ili porodična okupljanja.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničava se na period od 7 časova ujutru do 20 časova, a broj osoba u trgovinskim i uslužnim objektima će biti uslovljen obaveznom distancom od najmanje dva metra između mušterija.

Za trgovce i ugostitelje je obavezno i poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, dok će u predškolskim i drugim obrazovnim ustanovama morati da se poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Iste mere biće na snazi u studentskim domovima, parkovima, dečjim i sportskim igralištima, izletištima i tokom vežbanja na otvorenom, u javnom prevozu, bibliotekama, muzejima, teretanama i fitnes klubovima, kao i u frizerskim i kozmetičkim salonima.

U javnom i taksi prevozu takođe je propisano obavezno nošenje zaštitnih maski.

“Nalaže se vršiocima javnih usluga, organima lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji opštine Požega da preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa datim preporukama”, navodi se u odluci.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Ambasadu Srbije u Atini zvanično je obavestio kabinet grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa da će Grčka od ponedeljka zatvoriti granice za građane Srbije, osim za neophodna putovanja za koja je potrebna posebna dozvola, izjavio je ministar spljnih poslova Ivica Dačić.

“Upozoravamo građane da ne kreću na put prema Grčkoj kako bi se izbegla situacija da se veliki broj naših građana zatekne u putu ili na grčkim graničnim prelazima bez mogućnosti da uđu na teritoriju Grčke”, istakao je Dačić za Tanjug.

Grčka od ponedeljka ujutru u 6h zatvara granice za državljane Srbije, potvrdio je za N1 ministar Rasim Ljajić.

Grčka je donela ovu odluku zbog epidemiološke situacije u Srbiji i velikog broja testiranih ljudi iz Srbije u Grčkoj koji su pozitivni.

Turistima iz Srbije koji se trenutno nalaze u Grčkoj biće omogućeno da završe svoje aranžmane. Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za da će svi koji su na letovanju u Grčkoj, moći da ostanu do kraja.

“Neće ih isterati napolje, nema problema, ostaviće ih tamo da završe i po rasporedu će se vraćati. Nema zvaničnog saopštenja od Grčke, informacija je da zatvaraju od 6 sati. Oni koji uđu do 6, pretpostavljam, ostaće, a ostali koji su već tamo preko agencija, mogu da završe letovanje, naravno”, rekao je on za B92.net.

“Oni koji su individualno otišli, donosiće samostalno odluke kada da se vrate. Problem je za ove koji bi trebalo da krenu večeras, ali odluke o tome će donositi agencije”, zaključio je Seničić.

Grčka u ponedeljak zatvara granicu za građane Srbije, prenose beogradski listovi pisanje grčkih medija.

Grčka od ponedeljka ujutru u 6 časova, moguće je čak i od ponoći, zatvara granicu za srpske državljane, vest je koju su objavili grčki mediji i koju su nam potvrdili izvori bliski grčkom kriznom štabu.

Zvanična odluka će verovatno biti doneta u toku dana, a u ovom trenutku se samo zna da do daljeg, zbog loše epidemiološke situacije u zemlji naši građani neće moći kao turisti da ulaze u Grčku. Svi oni koji se nalaze na letovanju, normalno će moći da se vrate u zemlju.

Grčka je već ranije najavila da će svoju odluku o slobodnom ulasku u zemlju revidirati zavisno od stanja u zemljama odakle turisti dolaze, naročito posle naglog porasta broja obolelih u celoj Evropi, na Balkanu ali i u Srbiji. Situacija u Beogradu je kao informacija svakodnevno prisutna na grčkim TV kanalima.

Do zvaničnog saopštenja ostaje samo da se nagađa koliko će ova zabrana biti na snazi, šta će biti sa planiranim avio letovima koji će, po svemu sudeći, takođe morati da budu otkazani.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) završila je ispitivanje o efikasnosti hidroksihlorokina za lečenje koronavirusa i zaključila da taj lek ima veoma male ili skoro nikakve efekte na smanjenje smrtnosti u poređenju sa standardnom terapijom.

SZO je navela u saopštenju da je prihvatila preporuke odbora o prekidu ispitivanja efikasnosti hidroksihlorokina u kombinaciji sa lekovima protiv HIV za lečenje koronavirusa.

Ta vrsta terapija upoređivanja je sa uobičajenom terapijom koja se daje hospitalizovanim pacijentima sa koronavirusom.

Hidroksihlorokin, inače lek protiv malarije, i lopinavir (ritonavir) “imaju male ili skoro nikakve efekte na smanjenje smrtnosti od COVID-19 kod hospitalizovanih pacijenata u poređenju sa standardnom terapijom”, navela je SZO.

SZO je dodala da odluka neće uticati na dalja moguća ispitivanja leka na pacijentima koji nisu hospitalizovani, ili na pacijentima koji uzimaju taj lek pre ili ubrzo posle potencijalne izloženosti koronavirusu.