Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

OGROMAN početni udarac koronakrize na SVETSKU privredu

Novo istraživanje Međunarodnog trgovinskog centra (ITC) pokazalo je da se međunarodna trgovina smanjila tokom 2019. godine, a padovi su intenzivirani 2020. godine usled pandemije, zbog čega je svetska ekonomija u gubitku od najmanje 126 milijardi dolara.

Prema izveštaju ITC, kineski izvoz je u februaru ove godine potonuo oko 21 posto u odnosu na godinu ranije. Iako se Kina u martu malo oporavila, pandemija je počela pogađati izvoz iz drugih zemalja, piše Russia Today.

“Potpuni efekti krize još nisu vidljivi jer je većina zemalja počela zatvarati granice krajem marta i aprila 2020. godine”, navode iz ITC, a podaci za ove mesece nisu bili dostupni u trenutku objavljivanja izveštaja.

Blokade u Kini, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama imale su najveći uticaj na međunarodnu trgovinu jer su ove tri ekonomije glavni igrači u globalnim lancima snabdevanja, pa su stoga važni uvoznici sirovina, delova i komponenti.

Kao rezultat toga, afrički izvoznici će izgubiti više od 2,4 milijarde dolara u globalnom lancu izvoza, a više od 70 posto tih gubitaka povezano je s privremenim kršenjem lanca snabdevanja s EU.

Prema podacima ITC, tri glavna trgovačka centra (Kina, SAD, EU) čine 63 posto uvoza svetskog lanca snabdevanja i 64 posto izvoza. Stoga ICT navodi da je globalna ekonomija izgubila najmanje 126 milijardi dolara usled pandemije.

U izveštaju Međunarodnog trgovinskog centra navodi se još da je pandemija ozbiljno pogodila više od 55 posto svih malih i srednjih preduzeća. Dve trećine njih izvestilo je da je kriza imala ogroman uticaj na njihove poslovne aktivnosti.

Izvor: Klix

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE