Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Teže im nego ugostiteljima: Saloni venčanica NE ZNAJU kako da prezime

Pandemija koronavirusa poremetila je planove mnogim ljubavnim parovima koji su baš ovog proleća i leta planirali da izgovore sudbonosno “da”, ali ne samo njima, već i organizatorima svadbenih veselja.

Među najugroženijima su i saloni venčanica čija je delatnost, kako tvrde prodavci, dodatno ugrožena zbog novih mera o zabrani okupljanja trenutno više od deset osoba, ali i preporuka da se u narednom periodu ne organizuju nikakve proslave.

Zbog toga mladenci masovno otkazuju slavlja i ne iznajmljuju svadbena odela i venčanice, što direktno utiče na posao ljudi koji se bave ovakvom vrstom usluge.

Iako se većina njih prijavila za novi paket mere državne pomoći, mnogi su bili primorani da ipak stave ključ u bravu do daljeg jer ne ostvaruju nikakve prihode, a fiksni troškovi im i dalje ostaju.

Nedavno su uputili molbu državi da dodatno pomogne njihovoj branši koja je, kako kažu, u potpunosti ugrožena situacijom nastalom zbog pandemije virusa korona, bez naznaka da će biti bolje u skorijoj budućnosti.

Jasna Vuković, jedna od potpisnica apela i vlasnica salona venčanica, podseća da su sva venčanja planirana za ovu godinu otkazana ili prebačena za sledeću.

Pošto se bavimo iznajmljivanjem i izradom venčanica, to automatski znači da više nemamo posla. Naša branša je pogođena više od ugostiteljske jer ugostitelji ne zavise samo od organizovanja venčanja, za razliku od nas.

Budući da se tokom zimskih meseci venčanja retko kad organizuju, a najviše ih ima od maja do oktobra, u tom smislu je ova godina za nas potpuno izgubljena.

Saloni venčanica nisu radili tokom vanrednog stanja, a u tom periodu troškovi nisu nestali, za razliku od prihoda. Nemaju, dodaje, apsolutno nikakve prihode već mesecima, a obaveze prema državi, zakupodavcima i zaposlenima, uz tekuće račune, svakog meseca dolaze na naplatu.

Na aktuelnu pomoć države nemaju primedbe, ali realno njihov biznis to neće moći da spase. Zbog toga, predstavnici salona venčanica predlažu da im država izađe u susret i oslobodi ih plaćanja doprinosa, da im isplaćuje minimalnu mesečnu zaradu do momenta normalizacije opštih uslova za neometano poslovanje. Takav apel nedavno su uputili na adrese svih državnih institucija.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE