"To što država daje novac, ne sprečava poslodavca da isplati redovnu platu"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “To što država daje novac, ne sprečava poslodavca da isplati redovnu platu”

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je paket ekonomskih mera za oporavak privrede Srbije sveobuhvatan i obiman i da je usmeren pre svega ka očuvanju radnih mesta, smanjenju gubitaka ali i jačanju likvidnosti cele privrede.

  On je za RTS rekao da je ceo paket mera napravljen tako da država najveći teret krize preuzme na sebe jer je dovoljno ekonomski snažna, kao i da je želja da se iz krize izađe sa što manje posledica.

  “Mere koje smo doneli upućuju na to koliko je Srbija ekonomski jaka. Želimo da pružimo našoj privredi podršku i da sa što manje gubitaka prođe kroz ovu krizu”, poručio je Mali i dodao da je reč o ukupnom iznosu pomoći od 5,1 milijardi evra, odnosno 608,3 milijardi dinara.

  “To je 50 odsto našeg godišnjeg budžeta, odnosno 11 odsto našeg BDP-a. Na prste jedne ruke ćete izbrojati zemlje koje su izašle sa tako velikom paketom”, kazao je Mali.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/mali-o-paketu-mera-svima-po-100-eur-posle-vanrednog-stanja-prvi-minimalac-u-maju/

  Prema njegovim rečima, dva su osnovna cilja mera – da se ohrabre preduzeća da ne otpuštaju radnike, i da se, sa druge strane, podrži maksimalno ekonomija zemlje.

  “Oko 900.000 ljudi će dobiti isplatu minimalne zarade od države, odnosno oko 750 evra, po radniku”, kazao je Mali i precizirano da bi isplate trebalo da uslede posle 1. maja.

  U program, naglasio je, ulaze samo oni privredni subjekti koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika posle 15. marta, kada je proglašeno vanredno stanje u Srbiji.

  To što država daje novac za zaposlene, kako je objasnio, ne sprečava poslodavca da isplati svoju planiranu zaradu zaposlenom, ako ima sredstava.

  “Mi, dakle poručujemo, ne otpuštajte ljude, država će platiti minimalne zarade”, kazao je on. Naglasio je da država pokazuje ovim merama koliko je ekonomski snažna i da želi da pruži i dodatni impuls ekonomiji da posle krize što pre nastavi sa razvojem.

  Mali je dodao i da je namera da suma koja je namenjena za isplatu radnicima bude isplaćena na namenski račun preduzeća pa preko toga direktno radnicima, kako ne bi bilo zloupotreba.

  Ministar finansija je naglasio da je jedan od najvećih zahteva privrednika bilo i oslobađanje od plaćanja poreza na zarade i doprinose, čemu se i izašlo u susret.

  Kako je rekao, po osnovu te mere državi će nedostajati oko 161 milijardi dinara, odnosno 1,3 milijarde evra, ali da je ceo paket mera napravljen tako da država najveći teret krize preuzme na sebe.

  Кao treću meru Mali je naveo i izdvajanje 2,2 milijarde evra za kreditnu podršku privredi i očuvanje likvidnosti.

  Od toga će, rekao je, oko 200 miliona evra biti izdvojeno za kredite koje će odobravati Fond za razvoj Srbije po minimalnoj kamati od jedan odsto, dok će preostala suma biti namenjena za garantovanje kredita koje će preduzeća dobijati od poslovnih banaka, kako bi banke smanjile rizik od mogućeg nevraćanja pozajmice.

  Mali je kazao da će mera pomoći svim punoletnim građanima uplatom po 100 evra na račun biti realizovana posle isteka vanrednog stanja.

  “Naša je želja da podignemo optimizam i da svi zajedno jedinstveno i solidarno prođemo kroz krizu, da pokažemo ekonomsku snagu a kao treće dobro je i što će taj novac završiti u potrošnji, jer će otići na kupovinu proizvedene robe”, istakao je on.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE