Toni Verheijen: Ana Brnabić mora da ponovi uspeh Dušana Vujovića - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Toni Verheijen: Ana Brnabić mora da ponovi uspeh Dušana Vujovića

  Šef kancelarije Svetske banke za Srbiju Toni Verheijen izjavio je da će premijerka Ana Brnabić imati dobre šanse za uspeh, ako bude imala sličan pristup poslu kao ministar finansija Dušan Vujović, koji je sproveo tešku fiskalnu konsolidaciju, iako nije političar, već ekspert.

  “Pogledajte samo šta je ministar finansija Dušan Vujović uradio za poslednje tri godine: sproveo je tešku fiskalnu konsolidaciju, uprkos tome što nije političar, već ekspert. Možda je uspeh postigao i baš zbog toga to se nije bavio politikom”, izjavio je Verheijen u intervjuu za dnevni list Politika, odgovarajći na pitanje da li to što nova premijerka nema realnu političku snagu, može da bude prepreka za nastavak reformi.

  Prema njegovim rečima, Vujović je, uprkos tome što se nikada u životu nije bavio politikom, uspeo da ubedi vladu da sprovede teške mere.

  “Možda zato što njegovi potezi nisu bili vođeni time kakvu će političku korist zbog toga ostvariti, već zato što je, kao ekspert, analitički gledao na ekonomske probleme. Kao ministar finansija, Vujović je sproveo reformski program za koji je, pre nekoliko godina, malo ko u Srbiji verovao da je tako nešto moguće primeniti u ovoj zemlji. Ako bi Ana Brnabić, kao premijerka, imala sličan pristup poslu, njene šanse za uspeh su dobre”, rekao je Verheijen.

  Izazov za novu vladu je, kako je rekao, rešavanje problema preduzeća u državnom vlasništvu.

  “Ne možete da očekujete investicije u petrohemijski kompleks ili farmaceutsku industriju, sve dok se problem Petrohemije ili Galenike ne reši. Odnosno, dok država ne odluči da li će te firme da odu u stečaj ili će ih privatizovati”, rekao je Verheijen.

  On je ocenio da EPS ima potencijal da u roku od narednih četiri do pet godina postane najveća i najbolja srpska kompanija.

  “Ali to ne može da uradi sa ovim menadžmentom i sa ovakvim načinom strateškog planiranja poslovanja”, rekao je zvaničnik Svetske banke.

  On je ocenio i da bi u Srbiji, ako želi da uhvati korak sa razvijenim zemljama EU, rast morao da bude pet odsto narednih 20 godina.

  Izvor: Beta

  Foto: Medija centar Beograd

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE