Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Topli potaži za hladne dane

    Topli potaži od povrća su savršena hrana za ove hladne zimske dane. Supe, čorbe i potaži imaju zagrevajuća svojstva i lako se vare, ne opterećujući naš probavni sistem.  Ako mislite da vas neće zasititi, grešite! Zahvaljujući velikoj koncentraciji povrća, gusti potaži uspešno zamenjuju kalorične obroke.

    Ovog puta izdvajamo tri potaža različitih ukusa:

    Krem čorba od celera

     

    U kuvanom obliku celer gubi svoj specifičan ukus i postaje odlična osnova za dodavanje sastojaka sa jačom aromom. U ovoj čorbi društvo celeru prave: nežno kokosovo mleko, aromatična majčina dušica i maslinovo ulje sa tartufima. Ukoliko nemate ulje sa tartufima, slobodno dodajte neko drugo omiljeno ulje, ali poželjno je da ima jači ukus, kao što su susamovo ili bundevino ulje.

    Sastojci (za 4 porcije)

    • 1 koren celera (od 1 kg)
    • 200-250 ml kokosovog mleka
    • 1 glavica crnog luka
    • 3 čena belog luka
    • 1 kašika putera ili kokosovog ulja
    • 1 kašičica sušene majčine dušice
    • so
    • listiće badema (za ukras, opciono)
    • ulje sa tartufima, od susama ili bundeve

    Priprema

    Oljuštite koren celera i naseckajte ga na komadiće debljine 2-3 cm. Sitno iseckajte crni i beli luk, izdinstajte ih kratko na prečišćenom puteru ili ulju. Dodajte majčinu dušicu i celer i mešajući dinstajte oko 5 minuta. Sipajte 800 ml vode. Kada čorba provri, dodajte so, kokosovo mleko i kuvajte još oko 7-10 minuta, dok celer ne omekša. Izmiksajte čorbu u blenderu ili štapnim mikserom. Sipajte čorbu u tanjire, preko dodajte listiće badema (za jaču aromu možete da ih malo zagrejate na suvom tiganju) i nekoliko kapi nekog mirišljavog ulja.

    Potaž od graška s nanom

    Nežan grašak i sveža nana…  Ovaj osvežavajući potaž kao da miriše na proleće.  Kada je sezona, možete da ga spremite od svežeg graška, ali zimi će odlično poslužiti i zamznuti.

    Grašak je bogat biljnim proteinima (23,6%) i vlaknima (25g). Aminokiseline u proteinima graška po svom sastavu su slične aminokiselinama u mesu. Odličan je izvor bakra, gvožđa, fosfora, selena, kalcijuma, magnezijuma, folne kiseline i tiamina. Ne sadrži gluten. Najviše vitamina i minerala ima u svežem i zamrznutom grašku, a najmanje – u suvom i konzerviranom.

    Sastojci (za 3 porcije)

    • 450-500 g graška
    • Maslinovo ulje
    • 1 glavica crnog luka ili 1/3 štapa praziluka
    • 2 čena belog luka
    • 1 veza sveže nane (ili ¼ šolje listova nane)

    Priprema

    Zagrejte maslinovo ulje u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte sitno naseckani crni i beli luk i dinstajte oko pet minuta. Dodajte opran grašak i mešajte jedan minut. Zalijte grašak sa 600ml ključale vode ili supe od povrća. Pustite čorbu da provri i kuvajte još oko 8 minuta, dok grašak ne omekša. U blenderu prvo sameljite listove nane sa malo vode, zatim dodajte čorbu od graška i izmiksajte sve zajedno. Ako koristite štapni mikser, izmiksajte odvojeno nanu i grašak iz čorbe, pa onda ga spojite sa ostalom supom. Posolite i pobiberite. Da bi ste dobili još interesantniji ukus, možete dodati malo limunovog soka ili par kašika kokosovog mleka.

    Potaž od krompira i pečene cvekle

    Ova slatkasto-ljuta krem čorba obogaćena ukusom kokosa i pikantnih začina dopašće se svakom. Cvekla i krompir su dostupni tokom cele godine i dobro zasite. Kokosovo mleko i začini mogu da se nađu u prodavnicama zdrave hrane, a često i u velikim supermarketima. Ako niste ljubitelj cvekle, ne brinite – u ovom receptu se jedva oseća. Još jedna prednost ove čorbe je njena vedra pink boja koja će razvedriti najsivlje dane.

    Sastojci (4 porcije)

    • 6 krompira (oko 600g)
    • 2-3 cvekle (400-500g)
    • 200-300 ml kokosovog mleka
    • 1 limun
    • 2 kašičice korijandera u prahu
    • 1 kašičica čilija
    • 1 kašičica kumina u prahu
    • 2-3 čena belog luka
    • so i biber

    Priprema

    Zagrejte rernu do 200°C. Operite cveklu i stavite da se peče u plehu, sve sa korom. Ako je cvekla velika, isecite je na pola. Pecite u rerni oko sat vremena.

    Dok se cvekla peče, oljuštite krompir, naseckajte ga na komadiće i kuvajte dok ne omekša (oko pola sata). Posolite vodu kada provri. Kada se krompir skuva, nemojte prosuti vodu u kojoj se kuvao, trebaće kasnije za čorbu.

    Gotovu cveklu izvadite iz rerne i ohladite. Oljuštite je rukama, naseckajte i izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Dodajte krompir, začine, sok limuna, beli luk, kokosovo mleko, so i biber. Izmiksajte sve zajedno dok ne postane homogena masa. Dodajte par šolja vode u kojoj se kuvao krompir kako biste dobili željenu gustinu čorbe.

    Zagrejte potaž ukoliko je potrebno. Kada služite, možete da ukrasite čorbu svežim začinskim biljem, semenkama, mrvljenim lešnikom ili pahuljicama čili papričice.

    Više recepata možete pronaći OVDE.

    Izvor: BIZLife/Vita.rs

    Foto: Privatna arhiva

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE