Tramp zapretio da će poslati vojsku da „reši problem“ na demonstracijama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tramp zapretio da će poslati vojsku da „reši problem“ na demonstracijama

  Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je da su nasilni demonstranti počinili “akte domaćeg terorizma” i zarekao se da će okončati nerede i bezakonje koje se proširilo zemljom, prenosi danas Glas Amerike.

  Poručio je da će razmestiti hiljade dobro naoružanih vojnika i snage za održavanje reda i zakona da bi zaustavio nasilje u glavnom gradu Amerike Vašingtonu i zarekao se da će učiniti isto u drugim gradovima, ukoliko njihovi gradonačelnici ili guverneri saveznih država u kojima se ti gradovi nalaze, ne uspeju da povrate kontrolu nad onim što se dešava na ulicama.

  “Gradonačelnici i guverneri moraju da uspostave nadmoćno prisustvo organa reda sve dok se nasilje ne uguši”, rekao je između ostalog Tramp obraćajući se iz Ružičnjaka Bele kuće, u trenutku dok su vlasti u blizini predsedničke rezidencije suzavcem rasterivale demonstrante.

  (AP Photo/Alex Brandon)

  On je rekao da će razmestiti vojsku SAD “ukoliko grad ili država odbijaju da preduzmu akciju koja je neophodna da se odbrane životi i imovina njihovih građana”, a dodao je i da će policijski čas koji u Vašingtonu počinje u 7 sati uveče, biti striktno sprovođen.

  Ta izjava bila je referenca na to da bi mogao da se pozove na Zakon o pobuni, koji je usvojen još 1807. godine, prema kojem aktuelni predsednik ima pravo da uguši bezakonje tokom vanrednih situacija.

  Taj zakon je poslednji put upotrebljen još 1992. godine, tokom nemira na ulicama Los Anđelesa, kada je porota oslobodila četvoricu policajaca koji su pretukli Rodnija Kinga.

  Nasilja, pljačke i požare koji su podmetnuti u nedelju uveče, Tramp je nazvao “sramnim”, prenosi agencija Rojters.

  Dok je Tramp govorio, čuli su se odjeci šok bombi, pošto su pripadnici policije, neki od njih na konjima, pokušavali da nateraju demonstrante da se povuku dalje od Lafajet parka.

  Tramp nije odgovarao na pitanja novinara, a na kraju svog kratkog obraćanja najavio je da će “sada otići da oda poštu na veoma posebnom mestu”.

  Ispostavilo se da je to bio odlazak do Crkve Svetog Jovana, koja se nalazi preko puta Bele kuće, i koja je oštećena u nedelju uveče u nemirima na ulicama Vašingtona.

  (AP Photo/Patrick Semansky)

  Tramp je stao ispred crkve, u kojoj su brojni američki predsednici prisustvovali službama, zajedno sa nekoliko članova svoje administracije, među kojima su bili sekretar za pravosuđe Vilijam Bar i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen i još neki savetnici.

  Ispred crkve na kojoj su prozori zabarakadirani drvenim pločama Tramp je podigao Bibliju, rekao da su SAD “najveća zemlja na svetu” i da “će očuvati bezbednost u njoj”. Na kratko je pozirao fotoreporterima sa Biblijom, pre nego što se pešice vratio u Belu kuću, ne obazirući se na pitanja novinara.

  Predsednik Tramp je tokom govora u Beloj kući rekao da mobiliše sva civilna i vojna sredstva da bi “zaustavio nerede i pljačkanje, da bi okončao uništavanje imovine, podmetanje požara i zaštitio prava Amerikanaca koji poštuju zakon”, kako je dodao, uključujući i zaštitu prava na posedovanje oružja koju garantuje Ustav SAD.

  “Ne možemo da dozvolimo da opravdani pozivi mirnih demonstranata izgube u gnevnoj masi”, rekao je Tramp i zaključio da su naciju obuzeli “profesionalni anarhisti”.

  (AP Photo/Patrick Semansky)

  Desetine gradova širom SAD ostaju pod policijskim časom, što je situacija kakva u SAD nije viđena još od 1968. godine, kada je ubijen aktivista i borac za ljudska prava Martin Luter King mlađi.

  Nacionalna garda razmeštena je u 23 savezne države i prestonici Vašingtonu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE