Trampov "mudri" savet Kinezima i domaćim industrijalcima - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trampov “mudri” savet Kinezima i domaćim industrijalcima

  Američki predsednik Donald Tramp je radi izbegavanja viših carinskih tarifa zatražio od američkih industrijalaca da proizvode u Sjedinjenim Državama umesto da uvoze kineske proizvode.

  “Kako izbeći plaćanje carina? Proizvodnjom naših proizvoda u našoj dobroj staroj Americi. Jednostavno!”, napisao je američki predsednik na Tviteru.

  Tramp je istovremeno savetovao je Kinu da pregovora s njim u cilju postizanja trgovinskog sporazuma, jer će situacija biti gora ako pregovori moraju da se nastave tokom njegovog eventualnog drugog predsedničkog mandata 2020. godine.

  Američki predsednik rekao je da Kina veruje da može da sačeka do narednih izbora 2020. godine misleći da će imati sreće i da će pobediti demokrate na predsedničkim izborima u SAD. Dodao je da bi u takvoj situaciji Kina nastavila da “krade od SAD” oko 500 milijardi dolara godišnje.

  “Jedini je problem što oni ne znaju da ću ja pobediti i da će postizanje sporazuma biti mnogo teže postići tokom mog drugog mandata. Bilo bi za njih mudro da sada reaguju”, rekao je Tramp.

  Više od 250 milijardi dolara uvoza podložno je kaznenim carinskim tarifama, koji su u petak prešle s 10 na 25 odsto za 200 milijarda dolara. Donald Tramp je naredio pokretanje procedure određivanja carina za oko preostalih 300 milijardi kineskog uvoza.

  Ako dođe do novog povećanja ono će stupiti na snagu tek za nekoliko meseci i trebalo bi da obeshrabri uvoz iz Kine i poskupi njihove proizvode, ali mogla bi da se obije o glavu američkim kompanijama i potrošačima.

  Te carine su fakturisane američkim uvoznicima kineskih proizvoda, a ne kineskim izvoznicima i odraziće se na njihovim prodajnim cenama. Američka srednja klasa će plaćati skuplje brojne proizvode široke potrošnje.

  Organizacija Trade Partnership izračunala je da bi carine koje su stupile na snagu u petak poskupele godišnju potrošnju jedne četvoročlane porodice za 767 dolara.

  Peking tvrdi da neće popustiti pretnjama. “Kina neće kapitulirati pod pritiskom”, rekao je porptaprol kineskog ministarstva trgovine Gao Feng.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/AP_Alex Brandon

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE