Trampove sankcije ne zaobilaze ni PROGRAMERE - „Bolno je, ali GitHub podleže američkom zakonu“

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trampove sankcije ne zaobilaze ni PROGRAMERE – „Bolno je, ali GitHub podleže američkom zakonu“

  Uticaj američkih trgovinskih ograničenja prenosi se i na zajednicu programera. GitHub, najveći veb host servis za kontrolu verzije, uglavnom softvera (platforma na kojoj se programeri okupljaju da postavljaju kodove programa i da ih pregledaj), ne dozvoljava korisnicima u Iranu, Siriji, Krimu i potencijalno drugim sankcionisanim zemljama da pristupe delovima servisa, izjavio je izvršni direktor kompanije koja je u vlasništvu Majkrosofta.

  Tokom vikenda, direktor GitHub-a Net Fridman napisao je na Tviteru da je kao i svaka druga „kompanija koja posluje u SAD-u“, GitHub dužan da se pridržava američkog zakona o izvozu.

  „Bolno mi je kad čujem kako trgovinska ograničenja štete ljudima. Trudili smo se da ne učinimo više od onoga što zakon nalaže, ali naravno ljudi su i dalje pogođeni. GitHub podleže američkom trgovinskom zakonu, kao i svaka kompanija koja posluje u SAD“, napisao je Fridman.

  Kao deo novih promena Fridman je rekao da će GitHub primeniti nove restrikcije kako bi sprečio korisnike iz država koje su pod sankcijama Sjedinjenih država da pristupaju privatnim repozitorijumima i Github Market place-u. Takođe, to će ih sprečiti da održavaju privatne plaćene organizacione naloge.

  I dalje će pristup nekim od Github servisa, kao što su je pristup public repozitorijumima, biti omogućen svima, biće omogućen i pristupGitHub Pages-u – svemu onome što nema komercijalnu svrhu (od čega se ne zarađuje novac).

  Za neke developere koji imaju želju da negde čuvaju podatke tipa za podatke za čiji je izvoz u druge drzave potrebna dozvola, GitHub će omogućiti server koji će biti hostovan ili u data centru samih korisnika ili u virtual private cloudu – nema nikakvu vrstu pristupa iz nekih drugih država.

  Prošle nedelje nekoliko programera počelo je da se žali na nemogućnost pristupa nekim od GitHub-ovih usluga. Mediji su izvestili o ruskom programeru koji živi na Krimu, čiji je GitHub nalog, na primer, ograničen. Hamed Saeedi Fard, programer sa sedištem u Iranu, napisao je da je njegov GitHub nalog blokiran bez ikakvog obaveštenja ili mogućnosti da napravi rezervne kopije svojih podataka.

  Zanimljivo je da se ograničenja nameću na osnovu lokacije korisnika – praćenjem njihove IP adrese i istorije plaćanja – umesto da potvrđuju njihovo državljanstvo i nacionalnost.

  Za one koji razmišljaju o zaobilaženju koristeći VPN (virtualne privatne mreže), GitHub je isključio tu mogućnost. Naime, ljudima u zemljama koje sankcionišu SAD „zabranjeno je korišćenje IP proksija, VPN-a ili drugih metoda za prikrivanje njihove lokacije prilikom pristupa ovoj platformi.

  Korisnici koji veruju da su njihovi nalozi greškom suspendovani mogu popuniti obrazac za žalbu, gde se od njih traži da dostave kopiju svoje lične karte svog da bi dokazali svoje trenutno prebivalište, zajedno sa selfijem.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, ilustracija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE