Traže da se u PENZIJU ide tek sa 69, jer se živi sve duže i duže

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Traže da se u PENZIJU ide tek sa 69, jer se živi sve duže i duže

  Nemačka centralna banka predložila je u najnovijem izveštaju da se starosna granica za odlazak u penziju poveća na 69 godina i četiri meseca, postepeno do 2070. godine.

  Stručnjaci strahuju da će, s obzirom na demografski trend u Nemačkoj, gde ima više starijih, a manje mladih ljudi, nivo penzija u budućnosti pasti i da će se na kraju urušiti penzioni sistem zasnovan na uplatama.

  Ekonomisti „Bundesbanke” predlažu ovo rešenje, iako je finansijska situacija nemačkog penzijskog osiguranja poslednjih godina bila relativno opuštena, prenosi portal „Wize.life”.

  „Očekuje se da će se životni vek dalje povećavati i da će se veliki broj pripadnika ‘bejbi-bum’ generacije, rođenih pedesetih i šezdesetih godina, penzionisati sredinom 2020-ih”, navodi se u mesečnom izveštaju „Bundesbanke” za oktobar.

  Jer živi se sve duže

  Argument „Bundesbanke” za odlazak u penziju sa skoro 70 je povećanje životnog veka. „Starost penzionisanja ne ide u korak sa razvojem očekivanog životnog veka u Nemačkoj”, navodi se u analizi Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

  Prema tom izveštaju, muškarci koji su starosnu penziju prvi put primili 1970. sa 65,2 godine, mogli su da očekuju da u proseku žive još oko dvanaest godina.

  Prema Saveznom zavodu, danas se zaposleni penzionišu oko godinu dana ranije, a očekuje se da žive još oko 19 godina.

  „Direktna posledica je sve duže trajanje penzija, a samim tim i povećanje troškova za starosno osiguranje”, kaže se u analizi, čime se potvrđuje argument ekonomista „Bundesbanke”.

  Upravo takav razvoj događaja bio je razlog penzijske reforme 2012. godine.

  „Wize.life” postavlja pitanje šta je sa očekivanim životnim vekom budućih generacija.

  Dečaci 79, devojčice 84 godine

  Svaki dečak koji se sledeće godine rodi u Nemačkoj, u proseku će dostići 79, dok je očekivani životni vek devojčica koje se rode 2020. godine 84 godine.

  Istovremeno, generacija baka i roditelja te dece imaju očekivani životni vek niži za oko 13 godina.

  Statistika do 2060. godine predviđa životni vek od skoro 85 godina za muškarce i skoro 89 godina za žene, što je u proseku 5 do 6 godina više nego 2020. godine. U Nemačkoj je novi rok za odlazak u penziju već neko vreme tema rasprave o mogućoj reformi penzionog sistema.

  Kancelarka Angela Merkel je tokom poslednje kampanje na saveznim izborima 2017. godine jasno odbila „penziju sa 70 godina”, ali je njen stranački kolega i tadašnji ministar finansija Volfgang Šojble izneo drugačiji stav, rekavši da kako broj starijih ljudi nastavlja da raste, starosna granica u sistemu penzijskog osiguranja ne može da ostane fiksna za sva vremena.

  Već se ide sa 65 godina i 8 meseci

  Rok za odlazak u penziju u Nemačkoj je do 2012. godine bio 65 godina, a od tada se standardna starosna penzija postepeno povećava na 67 godina, što treba da bude završeno do 2029. godine.

  Prvi koji su se penzionisali sa 67 godina su oni rođeni 1964. godine.

  Prema zakonu, ove godine radnici rođeni 1954. godine mogu se redovno penzionisati osam meseci nakon 65. rođendana.

  Izvor: Politika/Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE