Tražili veći minimalac, a sad će da ih zamene tehnologijom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tražili veći minimalac, a sad će da ih zamene tehnologijom

  Američki sindikalni pokret za povećanje minimalne plate u lancima brze hrane i na drugim slabo plaćenim poslovima, nazvan “Fight for 15$”, ostvario je više pobeda u poslednjih nekoliko godina. Ipak, postoji šansa da to budu “Pirove pobede”.

  Zakoni o minimalcu povećani su u saveznim državama Njujork, Kaliforniji i nekoliko većih gradova. Međutim, kako javlja Vox, gigant brze hrane Mekdonalds (Mcdonald’s) ranije ovog meseca najavio je da uvodi “touchscreen” kioske za naručivanje hrane u svojim restoranima, zahvaljujući kojima će posluživati više mušterija sa manje radnika.

  A bivši CEO Mekdonaldsa Ed Rensi napisao je za Forbs komentar u kojem tvrdi da su ova dva trenda i te kako povezana.

  “Rekao sam vam. 2013. kad je `Fight for 15$` još bio u početnoj fazi, ja i drugi direktori upozoravali smo da će zahtevi sindikata za većim minimalcem naterati kompanije sa niskom profitnom stopom da zamene zaposlene koji pružaju punu uslugu sa skupim investicijama samouslužnim alternativama.”

  Rensi kaže da se njegovo predviđanje sada ostvaruje. Mekdonalds je samo jedan od lanaca “fast-food” restorana u SAD koji eksperimentiše sa tehnologijom za automatskim naručivanje. Što više država i gradova bude povećavalo minimalnu platu, veći će biti podsticaj za firme da automatiziraju poslovanje i tako izbegnu uvećane troškove rada.

  Ipak, ne mogu svi sebi priuštiti takvu investiciju, upozorava Rensi. Mnoge manje firme će pod pritiskom viših plata biti prisiljene da otpuštaju radnike, traže jeftinije poslovne prostore, ili jednostavno da zatvore biznis.

  Primeri su brojni i ne odnose se samo na brzu hranu, već i knjižare, pabove, restorane, pekare, kafiće, markete, proizvođače odeće… Prošle nedelje, komunikacijska firma u Kaliforniji najavila je da seli 75 kol-centara iz San Dijega u Teksas zbog kalifornijskog zakona o minimalnoj plati.

  Rensi je vrlo oštar prema sindikatima koji stoje iza ove inicijative. “Kao njihovi sovetski prethodnici koji su budalasto mislili da mogu centralno upravljati cenama i poslovanjem kako bi ih prilagodili svom idealističkom svetonazoru, ekonomska stvarnost uporno upropaštava model dobitka bez muke”.

  Jedino je pitanje da li je minimalna plata od 15$ dovoljno visoka da podstakne veliki broj poslodavaca na ulaganje u automatizaciju. Dosadašnje iskustvo sugeriše da je zaista tako.

  Izvor: Index

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE