Treba otplatiti 5,6 milijardi evra državnog duga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Treba otplatiti 5,6 milijardi evra državnog duga

  Za otplatu kamata i glavnice ministar finansija Dušan Vujović dogodine će morati da obezbedi 675 milijardi dinara, što je 5,6 milijardi evra, piše Politika.

  Ipak, to je znatno niže od ovogodišnjih potreba države za finansiranjem. Za te namene država je morala da obezbedi 858 milijardi dinara, odnosno nešto više od sedam milijardi evra. Posledično, i izdaci za kamate će, sledeće godine, biti niži nego ove. Predlogom državne blagajne planirano je da oni dostignu 117 milijardi dinara, dok su u ovogodišnjem budžetu bili 133 milijarde dinara. Zajedno sa troškovima otplate glavnice, ti izdaci dostižu oko 16 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ti rashodi su čak tri i po puta veći od celokupnog budžeta Ministarstva prosvete na primer.

  Za kapitalne investicije republika će dogodine, uključujući i lokalne i pokrajinsku kasu, potrošiti oko 180 milijardi dinara. To znači da će za svoje stare i nove kreditore Srbija morati da izdvoji skoro četiri puta više para nego za javne investicije. Kako će ministar finansija sledeće godine obezbediti 5,6 milijardi evra vidi se iz Predloga zakona o budžetu koji je vlada usvojila na sednici održanoj 29. novembra.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE