Trećina izvoza srpskog ORUŽJA završi na Bliskom istoku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trećina izvoza srpskog ORUŽJA završi na Bliskom istoku

  Fabrike srpske vojne industrije sve bolje posluju na Bliskom istoku, a više od trećine svog naoružanja i vojne opreme koje se izveze odlazi u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Saudijsku Arabiju.

  Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), zvanični podaci o prometu naoružanja i vojne opreme pokazuju da su u 2017. godini na prvom mestu po vrednosti izvoza bili UAE, na drugom SAD, a na trećem Saudijska Arabija.

  Ukupno 36 odsto prodatog naoružanja otišlo je u Emirate i Saudijsku Arabiju, a Srbija je, osim svog oružja, na Bliskom istoku prodavala i oružje koje dolazi iz Hrvatske, Mađarske i drugih susednih zemalja.

  “Prema podacima izveštaja o prometu naoružanja i vojne opreme, vrednost izvoza u UAE bila je oko 138 miliona dolara, a u Saudijsku Arabiju nešto manje od 62 miliona. To nije ukupna vrednost izvoza u dve zalivske zemlje jer je deo naoružanja i opreme iz Srbije otišao posredno preko firmi registrovanih u SAD, Bugarskoj, Kipru i Sloveniji”, navodi se.

  Taj portal navodi da su narudžbine i UAE i Saudijske Arabije povezane sa ratovima na Bliskom istoku, jer obe države vode borbe u Jemenu pa su “gladne”, pre svega municije.

  “Javna je tajna da se razne frakcije u sirijskom građanskom ratu oslanjanju na podršku zalivskih zemalja i to se toleriše na globalnom planu jer velike pare zarađuju najveći izvoznici oružja poput SAD, Rusije, Velike Britanije i Kine”, dodaje se.

  Prema izveštaju, Srbija je UAE dostavila višecevne lansere raketa i stotine minobacača u kalibru 82 i 60 milimetara, dok je u Saudijsku Arabiju otišlo više hiljada raketa 122 milimetra, zatim višecevni lanseri, ručni bacači, minobacači, ali i teški mitraljezi, puškomitraljezi i automatske puške.

  “Poslovi u Zalivu za sada su perspektivni jer ratne potrebe podstiču rast tržišta. Po strukturi naoružanja i vojne opreme vidi se da se radi o pešadijskom i artiljerijskom naoružanju i municiji koje se najviše troši i mora da se zanavlja”, navodi taj portal.

  Podatke o prometu objavljuje Ministarstvo trgovine sa zadrškom od oko godinu i po dana. U julu ove godine objavljen je izveštaj za 2017. godinu. Zbog zaštite interesa preduzeća, ne navodi se ko je uvoznik ili izvoznik i o kojoj se robi precizno radi.

  Izvor: Beta

  Foto: MOD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE