Trgovci u "sivoj zoni"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trgovci u “sivoj zoni”

  Predsednik Saveza za hranu i poljoprivredu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladimir Čupić preneo je danas rezultate istraživanja koje je pokazalo da 17 odsto sektora maloprodaje posluje u “sivoj zoni”, a neformalno zaposleni su pronađeni kod sedam odsto trgovina.

  On je rekao da će informacije koje su prikupljene novim istraživanjem omogućiti da se donesu mere koje će pomoći da se “suzi prostor za nesavesno polovanje trgovaca”.

  Čupić je rekao da su problemi u maloprodaji koje treba rešavati to što inspekcija ne prepozanaje svoju nadležnost u oblasti bezbednosti hrane i plaćanja dobavljačima kada su rokovi po tri puta duži od propisanih.

  “Trgovinu treba razvijati u pravcu da se sve više snabdeva kod lokalnih proizvodjača”, rekao je Čupić.

   Analiza je urađena na uzorku od 1.000 maloprodajnih trgovina koje obuhvataju 5.500 objekata i utvrdjeno je da je u odnosu na 2014. godinu broj objekata povećan za 19 odsto.

  Sektor maloprodaje zapošljava oko 60.000 rdnika, a prosečna vrednost kupovine nije se menjala nekoliko poslednjih godina i iznosi 450 dinara.

  Prema prihodima, ostvarenim u maloprodaji, kako je pokazala analiza, izdvajaju se Deleze u čijem su vlasništvu trgovine C marketa sa udelom u ukupnim prhodima od 21 odsto i Merkator sa 16 odsto.

  Prema podacima o trendovima u maloprodaji nemački Lidl bi, kada dodje, mogao da zauzme od pet do sedam odsto tržišta.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE