Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Trgovinski rat u kom nema pobednika, ali ni nevinih

Zabrinuta zbog mogućeg trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama oko carina na čelik i aluminijum, Evropska unija je pozvala američkog predsednika Donalda Trampa da izbegne “ćorsokak” protekcionizma.

Ministri ekonomije članica Unije istakli su da taj najveći trgovinski blok zemalja podržava slobodnu i otvorenu trgovinu, ali da će odgovoriti ako bude pogođen američkim carinama kada one sledeće nedelje stupe na snagu.

Ministar ekonomije Francuske Bruno Le Mer rekao je da “niko neće pobediti u trgovinskom ratu”. “Biće samo gubitnika. Verujemo da protekcionizam vodi u ćorsokak”, naveo je Le Mer.

EU je zapretila kontra potezom uvođenjem carina na američke proizvode kao što su čelik, puter od kikirikija i sok od narandže, u slučaju da ne bude izuzeta iz carinskog režima.

Tramp delimično u pravu

Agencija DPA, međutim, navodi da Trampova izjava da je EU posebno tvrda prema SAD nije potpuno bez osnova – prema navodima Svetske trgovinske organizacije, prosečne carine u EU su 5,2 odsto, a u SAD 3,5 odsto.

I u slučajevima kada visina carine zavisi od količine uvezene robe, prosek EU je 3, a SAD 2,4 odsto. DPA navodi i da EU ne carini samo 26 odsto uvoznih proizvoda, a SAD ne carini 48 odsto robe koju uvoze.

Posledica takvih odnosa je značajan suficit EU u trgovini sa SAD. Izvoz EU u SAD je 2016. godine iznosio 363,5 milijarde evra, a iz SAD je u EU uvozeno robe vredne 250,5 milijardi. EU je u “plusu” od 13 milijardi evra i kada je reč o uslužnim delatnostima.

Izvor: Beta, Agencije

Foto: EbS

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE