Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Trgovinski ratovi nisu dobri? Kako za koga

Trgovinski ratovi “ni za koga nisu dobri”, ocenio je evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi pošto je predsednik SAD Donald Tramp najavio uvođenje taksi na uvoz čelika i aluminijuma. Sa druge strane, Tramp kaže da su ti ratovi dobri.

“Oni (trgovinski ratovi) ni za koga nisu dobri. Niko iz njih ne izlazi kao pobednik, to su bespotrebni, neopravdani ratovi u kojima svi gube. Žalimo zbog takvih mera jer one veoma liče na mere zaštite američke industrije i ni na koji način nemaju opravdanje u nacionalnoj bezbednosti”, rekao je Moskovisi tokom posete sajmu poljoprivrede u Parizu, i dodao da EU već sprema odgovor.

“Protekcionizam ne može biti odgovor na zajednički problem u sektoru čelika”, naveo je evropski komesar.

“EU priprema kontramere vezane za prava uvoza američkih proizvoda, na primer motocikle Harli-Dejvidson, burbon (vrstu američkog viskija) i farmerki Levis”, rekao je nemačkim novinarima portparol predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.
[preporucene_vesti ids=”288080, 288066″]

Tramp je najavio da sledeće nedelje uvodi uvoznu taksu od 25 odsto na čelik, a 10 odsto na aluminijum, ali ne i na koje zemlje će se carine odnositi.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao da će EU “u odbrani svojih interesa reagovati snažno i proporcionalno” i da “neće sedeti skrštenih ruku dok evropska industrija trpi udarce nepravednih mera”.

“Evropi treba trgovinska politika sposobna da se odbrani. Nećemo biti naivni”, rekao je Junker.

Na zabrinutost zbog rastućih tenzija u trgovini i viših cena za potrošače u SAD, Tramp je odgovorio na Tviteru: “Trgovinski ratovi su dobri i lako je u njima pobediti. Na primer, kada smo s nekom zemljom u minusu za 100 milijardi dolara, a oni postanu slatki, ne trgujte više i mi pobedimo. To je lako!”.

Kina nije odgovorila na najavu uvođenja visoke uvozne takse na čelik i aluminijum, niti na njegovu ocenu da su trgovinski ratovi “dobri i lako je u njima pobediti”.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE