TRI STVARI koje su deci neophodne za zdrav razvoj za koje roditelji često "nemaju sluha" - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  TRI STVARI koje su deci neophodne za zdrav razvoj za koje roditelji često “nemaju sluha”

  Roditelji širom sveta pribegavaju ekstremnim merama usled kolektivnog straha da će tehnologija oduzeti deci sposobnost fokusiranja ili postizanja uspeha. Ipak, te ekstremne mere mogu da dovedu do potpuno suprotnog efekta od očekivanog.

  Jednostavnom pretragom na Jutjubu možete pronaći gomilu videa koji prikazuju roditelje kako upadaju u sobe svoje dece i isključuju im ili čak razbijaju računare ili gejming konzole u paramparčad.

  Ono što roditelji zapravo ne shvataju je da tehnologija nije problem, a da struktna pravila u vezi sa korišćenjem tehnologije nikako nisu rešenje.

  Zapravo, treba prepoznati šta je to uzrok distrakcije dece.

  Deca imaju psihološke potrebe kao i odrasli

  Zbog toga, kada im se ne pruža dovoljno psihički hranjivih elemenata, dete će pribegavati nezdravom ponašanju i tražiti zadovoljstvo u virtuelnom svetu.

  Ako želite da odgajate dete koje će postati uspešno i kojem virtuelna zadovoljstva neće narušiti psihički razvoj, trebalo bi da im omogućavate ove tri stvari.

  Sloboda

  Iako se roditelji ovoga plaše, davanje slobode detetu da odlučuje može biti odličan korak.

  Dr Suzan Goskings, koja je radila istraživanje na deci koja su bila manje izložena formalnom obrazovanju u selu Majan, objasnila je da su mnogi roditelji u Majanu dali svojoj deci ogromnu slobodu.

  „Umesto da roditelj postavi cilj, a da zatim ponudi zadatke i nagrade kojim bi postigao taj cilj, dete postavlja cilj”, kaže ona.

  Ono što roditelji treba da urade je da umesto da forsiraju striktna pravila za stvari poput korišćenje tehnologije, pomognu svojoj deci da postave sopstvene granice.

  Cilj je da razumeju zašto vreme koje provode gledajući u telefone ili računare morada bude ograničeno. Što više budete donosili odluke sa njima, a ne umesto njih, pre će slušati vaše savete.

  Kompetentnost

  Setite se stvari u kojima ste baš dobri, bilo da je to savršeno spremanje komlikovane torte ili idealno parkiranje u uskom prostoru. Zar nije savršen osećaj kada ste kompetetnti za nešto?

  E, baš taj osećaj kompetentnosti je izuzeno važan za razvoj ličnosti.

  Nažalost, radosti zbog napretka i uspeha među decom danas je sve manje, jer im se često govori da nisu dovoljno kompetnetni za ono što treba da rade.

  Zato, ako dete nije dobro u školi, i ne dobija potrebnu podršku može da poveruje da je postizane kompetentnosti nemoguće. Tada prestanu da se trude.

  Kompanije koje prave igrice, aplikacije ili ostale potencijalne ometače rado će ispuniti tu prazninu  prodajom gotovih rešenja za decu koja se nedovoljno ‘hrane psihološkim materijama’.

  Zadatak roditelja je da razgovaraju sa svojom decom o tome šta vole da rade, u čemu uživaju i da ih ohrabre da to rade na način na koji mogu postići određeni nivo kompetentnosti.

  Odnosi

  Kao i odrasli, i deca žele da osete da su važni drugima i da drugi brinu za njih. Prilika da se ta potreba zadovolji odnosi se na priliku za igru sa drugima.

  Ipak, u današnje vreme se priroda igranja ubrzano menja. Dok je prethodnim generacijama bilo dozvoljeno da se igraju napolju posle škole, današnjoj deci je to uglavnom zabranjeno zbog saobraćaja i nasilnika…

  Roditelji treba da daju deci više slobodnog vremena za interakciju sa svojim vršnjacima. To će im pomoći da pronađu veze koje bi inače tražili onlajn i na društvenim mrežama.

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE