Tri tople boje za bolje raspoloženje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tri tople boje za bolje raspoloženje

  Poznato nam je da su emocije i boje veoma povezane, kao i da hromoterapija pomaže da uspostavimo psihofizičku ravnotežu. Kako tople boje u enterijeru poboljšavaju naše raspoloženje, objasnila nam je Milena Jovanović, dizajnerka enterijera u Roma Company.

  1. Crvena boja da, ali na suptilan način

  Iako se oduvek dovodila u vezu sa bojom koja podstiče agresivnost i izaziva konfrontacije, ispostavilo se da je ova topla boja veoma poželjna i izuzetno blagotvorna.
  Ako se odlučite za crvenu boju prilikom uređivanja enterijera, koristite je umereno, jer u preteranoj meri može izazivati nestrpljenje, iritabilnost i nervozu. Dakle, crvena je i prihvatljiva i poželjna u dekoraciji, počev od detalja kao što su vaze, saksije za cveće, jastučići i lampe, preko komada nameštaja poput kauča, fotelje i tepiha, pa sve do boja zidova.
  Ako se odlučite za ovu poslednju opciju, gledajte da ne preopteretite prostor ovom bojom. Na primer, ma koliko bilo tačno da je u spavaćoj sobi strast poželjna, nemojte je izazivati tako što ćete sve zidove okrečiti u crveno. Biće vam dovoljan samo jedan, i to pod uslovom da je nameštaj svetlih ili neutralnih boja. Isto važi i za dnevnu sobu i trpezariju: ako je crvena dominantna boja, onda dozvolite ostatku enterijera da bude neupadljivih boja.

  2. Narandžasta boja će vam pomoći da povratite optimizam

  Ova boja poboljšava raspoloženje, pogotovo kada prolazite kroz stanje apatije i malodušnosti. Zbog toga je poželjno da se zidovi ovakvih domova kreče u narandžastu. Učenja hromoterapije upućuju da ova boja utiče na mentalne procese, kreativnost, ali i da poboljšava fizičko stanje, posebno kod osoba koje pate od grčeva, artritisa i reume.

  Glavna karakteristika ove boje je da je topla kao crvena, ali ne toliko jaka. Narandžasta je živahna i svetla, koristi se posebno kao boja naglašavanja, i na taj način daje život svakom prostoru. S druge strane, ova boja je malo rizična za korišćenje, ali ne zato što je teška za kombinovanje. Rizik je u izboru pravog tonaliteta jer vas veoma živahna narandžasta može brzo umoriti, tako da se uvek preporučuje samo za krečenje samo jednog zida, ili kroz samo jedan komad nameštaja ili kroz detalje u prostorijama u kojima dominiraju neutralni ili prirodni tonovi.

  Gore rečeno ne znači da ne možete da okrečite sve zidove u narandžastu boju, ali znači da morate znati da je ovo moguće isključivo u dobro osvetljenim i prostranim prostorijama. Zato što je u pitanju topla boja, narandžasta vizuelno smanjuje prostor, pa ako je prostorija već mala, ova boja bi to samo dodatno naglasila. Narandžastu boju možete koristiti u trpezariji ili u kuhinji, u dnevnoj sobi, u tinejdžerskoj… Zapamtite da su najživlji i najsvetliji tonovi poželjni u prostorijama u kojima želite da kreirate dinamično okruženje, a da su prigušeni i zemljani tonovi idealni za prostorije u kojima želite mir i efekat elegancije.

  3. Žuta boja za buđenje energije

  Žuta boja, prema hromoterapiji, pomaže da se bolje koncentrišemo, da stimulišemo mozak, budi nas iz stanja letargije. Ovo je boja koja je povezana energijom, smehom, nadom i svetlom.

  Što se dekoracije enterijera tiče, od limun žute, preko vanile, pa do nijansi koje vuku na narandžastu, svi tonovi su poželjni. Kada je u pitanju krečenje zidova, budući da je ovo boja koja daje toliko svetlosti, možemo okrečiti celu sobu u žutu, bez ikakvih opasnosti. Jedino o čemu treba da vodite računa je intenzitet same boje, jer pošto reflektuje svetlost, žuta može da smeta očima. Naravno, bitno je i kombinovanje sa drugim bojama.

  Ako vam još nije vreme za krečenje, ne postoji jednostavniji i jeftiniji način od nanošenja jednog sloja boje za transformaciju prostora koji izgleda istrošeno ili zastarelo. Ako želite da dodate malo novih boja i tonova u sobu bez trošenja puno novca, poigrajte se nekim starim komadom nameštaja. Jednostavnije je nego što mislite – sve što vam je potrebno je farba, brusni papir i lak – a rezultat je iznenađujući. Pored toga što ćete na ovaj način vratiti taj stari komad nameštaja u život, moći ćete da se pohvalite da i vi imate vintaž komad u svom domu – a vintaž je i dalje u modi.

  Roma Company „Dizajn studija“ potrošačima daje mogućnost da u mirnom i prijantom ambijentu u centru grada (ul. Žorža Klemansoa 18a) kupe kvalitetne proizvode, izaberu željeni dezen tapete ili nijansu boje uz besplatan savet dizajnera.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE