Trinaesto izdanje Beldocsa biće održano od 3. do 10. septembra - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trinaesto izdanje Beldocsa biće održano od 3. do 10. septembra

  Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, u skladu sa zvaničnim preporukama o dozvoljenom broju okupljenih ljudi. Festival će otvoriti domaći dokumentarni film “Govori da bih te video” Marije Stojnić o Radio Beogradu, koji će biti prikazan u Beogradu nakon uspešnih nastupa na festivalima IDFA, Dok.fest Minhen i Doc Fortnight u Njujorškom muzeju MoMA.

  Među ostvarenjima u srpskom takmičarskom programu naći će se još sedam dokumentarnih filmova. “Telenovela sivo u koloru” scenariste i reditelja Filipa Martinovića bavi se  pokušajem autora, rođenog u Beogradu a odraslog u Barselonu, da otkrije svoj identitet.. “Potreba za mržnjom” Filipa Čolovića intimna je ispovest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava. Mina Petrović je režirala ostvarenje “Viktorija 15” o petnaestogodišnjoj bubnjarki iz Smedereva kojoj je učešće u Rok kampu omogućilo i novo iskustvo na Islandu. “Bugarski san” Srđana Šarenca prati stariju građanku iz Hamburga koja zbog male prevremene penzije odlučuje da se preseli u Istočnu Evropu. Tea Lukač u filmu “Pripadnost” tematizuje Vojvodinu i uticaj koji su na nju ostavili narodi koji su tu živeli. “Drenjine” Nikole Stojanovića bavi se suočavanjem sa smrću kućnog ljubimca, dok u filmu “Blizanci satkani od sna” reditelji Sead Šabotić i Lea Vahrušev prate priče grupe osuđenih lica koja izdržavaju kaznu u Okružnom zatvoru u Beogradu.

  U međunarodnom takmičarskom programu naći će se 12 premijernih naslova. Svetsku premijeru će imati italijanski film “Marana” Đovanija Beninija, o životu autističnih tinejdžera koji žive u izolovanom rezidencijalnom centru istog imena. Međunarodnu premijeru na Beldocsu imaće francusko “Zlatno doba” Žan-Baptista Alazara o 40-godišnjem Titu, koji živi među ovcama, bez vode ili struje. Američki “Pahoki” Ivet Lukas i Patrika Bresnana zadivljujući je portret ruralnog gradića na Floridi,  dok se “Svemirski psi” bave psima lutalicama iz njihove perspektive. Francuski “Običan pejzaž”  analiza je života u centralnoj Bretanji, gde su nekadašnja sela i polja zamenjema proizvodnim hangarima, a prirodom se bavi i italijanski “Tempo vode” Antonija di Biasea koji slika predeo vrha planina Abruko i obale Jadranskog mora.

  Alžirsko-francusko-katarski film “Ulica Sahira 143” Hasena Ferhanija je portret nezavisne žene Malike u pustošima alžirske Sahare, američko-meksičko-haićanska koprodukcija “U potrazi za životom”, u režiji Sema Elisona, lirski je portret dvojice migranata sa Haitija koji se zatiču na američko-meksičkoj granici, dok špansko “Četvrto kraljevstvo” Aleksa Lora i Adan Aliage za junake ima ilegalne imigrante u centru za reciklažu na periferiji Njujorka. Austrijsko-francuski dokumentarac “Kretanja obližnje planine” Sebastijana Bramešubera na osoben način slika život nigerijskog imigranta u Austriji, a belgijski film “Viktorija” tri nezavisne autorke – Sofije Benot, Lizbet Desoler i Izabel Tolener, dokument je o propasti jednog grada u pustinji Južne Kalifornije. U portugalskom filmu “Metamorfoza ptica” rediteljka Katarina Vaskoncelos otvara dušu pred kamerom i iznosi porodične tajne i odnose, želeći da, zajedno sa gledaocima, doživi katarzu.

  U festivalskom programu biće prikazano ukupno preko 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.  Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs će se četvrti put za redom održati uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, koji prepoznaje Beldocs kao jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu Zapadnog Balkana.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE