Trojanski konj u polju istraživanja karcinoma

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trojanski konj u polju istraživanja karcinoma

  Postojeće metode lečenja karcinoma su skupe, rizične i imaju neželjene efekte kod pacijenata. Dva istraživača sa Harvarda koji su postali preduzetnici sada rade na poboljšanju terapija lekovima kako bi povećali efikasnost dostupnih lekova i smanjili emotivne, fizičke i finansijske opterećenosti pacijenata obolelih od raka.

  Nathaniel Brooks Horwitz i Nikita Shah osnovali su Nivien Therapeutics kako bi stvorili sledeću generaciju tretmana karcinoma i pooboljšali trenutne pristupe. Oni dele zajednički cilj povećanja efikasnosti hemioterapije i drugih standardnih opcija lečenja i poboljšanja kvaliteta nege pacijenta.

  Ipak, njihov pristup se radikalno razlikuje od postojećih farmaceutskih kompanija. Nivienov cilj nije razviti još jednu skupu, rizičnu terapiju koja je pogodna samo za nekoliko ljudi. Kompanija ima za cilj da kombinuje razvijanje novih terapija koje će isključiti sve odbrambene mehanizme ćelija karcinoma, omogućavajući da postojeće opcije tretiranja budu efikasnije u pokretanju pacijentovog karcinoma u remisiju. Horwitz i Shah veruju da se usredsređivanjem na neutralizaciju sposobnosti kancer ćelija da se brani od lečenja, umesto da stvore snažniji lek koji će preplaviti neispravne ćelije, oni mogu da tretiraju razne vrste raka koje deluju sa ovim mehanizmima odbrane.

  Lečenje bilo koje vrste raka je teško i skupo. Na primer, prosečni troškovi nege za lečenje raka pankreasa su oko 62.000 dolara od početka do kraja. Prema CNBC-u, globalna tržišna cena lekova iznosila je 107 milijardi dolara u 2016. godini. Ovi troškovi proističu iz poteškoća u efikasnom lečenju raka. Sa standardnim režimima lečenja hemioterapijom, ćelije raka mogu da koriste svoje zajedničke odbrambene mehanizme kako bi ograničile efikasnost različitih lekova koje je pacijent preuzeo. Horwitz smatra da su ti odbrambeni mehanizmi “putevi za beg”.

  Njihov pristup je donekle sličan strategiji sa Trojanskim konjem – umjesto ubijanja ćelija raka direktno snažnijom drogom, dva naučnika proučavaju kako karcinom reaguje na lečenje svojom odbranom, a zatim kreiraju lekove tako da neutrališu te barijere, što rezultira efikasnijim tretmanom kroz konvencionalnu hemioterapiju.

  Više o ovome na Forbes portalu:

  Izvor: Forbes/BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: M.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE