Troškovi Markove kancelarije "tajni podatak" - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Troškovi Markove kancelarije “tajni podatak”

  Javnost u Srbiji neće biti upoznata sa podacima o tome koliko sredstava iz državne kase će Kancelarija za Kosovo i Metohiju u ovoj godini izdvojiti javne nabavke, piše Danas.

  Plaćanja za službena putovanja u zemlji i inostranstvu, nabavku goriva, strategiju komunikacije na društvenim mrežama, mobilnu telefoniju, i uslugu praćenja i snimanja aktivnosti Kancelarije, u dokumentu u koje je Danas imao uvid označena su kao “tajni podatak”.

  Naime, Kancelarija za KiM je procenjenu vrednost javnih nabavki za 2018. godinu označila kao tajnu.

  Interesantno je da je odluku o tajnosti za plaćanje pojedinih usluga, uključujući i komunikaciju na društvenim mrežama, Kancelarija za KiM donela svega nekoliko meseci nakon skandala kada je otkriveno da je jednu privatnu firmu platila blizu milion dinara za posao ažuriranja profila na društvenim mrežama Kancelarije i njenog direktora Marka Đurića, kreiranja novih profila, praćenja objava u medijima i komuniciranja sa klijentima.

  Tender za ovaj posao raspisan je sredinom prošle godine a od tri prijavljena ponuđača, izabrana je kompanija “Blumen group”, koje se između ostalog bavi i odnosima sa javnošću. Vrednost ugovora iznosio je 948.000 dinara, odnosno blizu 8.000 evra.

  Sagovornici Danasa kažu da je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić dužan da obrazloži javnosti zbog čega je vrednost navedenih javnih nabavki označena kao “tajni podatak”, dodajući da takva praksa često krije zloupotrebe i korupciju.

  Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenjuje da proglašavanje procenjene vrednosti javne nabavke tajnom nije opravdano, ako postoji konkurencija na tržištu.

  Iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja kažu da oznaka tajnosti tamo gde nije potrebna često krije zloupotrebu i korupciju.

  Transparentnost bi trebalo da je osnovni princip rada svih organa vlasti, pa i Vlade. Ovaj primer, nažalost, nije potvrda da se taj princip doista i poštuje. Vlada je, nažalost, izuzeta od nadležnosti Poverenika i u pogledu mera za unapređenje javnosti rada, pa u ovom konkretnom slučaju nema formalnog osnova za našu intervenciju, ističu u kancelariji Poverenika.

  U Kancelariji za KiM nisu odgovorili na pitanje Danasa zbog čega su sredstva iz budžeta Srbije, opredeljena za pojedine usluge Kancelarije, označena kao tajna.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE