Turisti, ne uzimajte PESAK sa Smaragdne obale - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turisti, ne uzimajte PESAK sa Smaragdne obale

  Pesak prikupljen iz kofera turista kada odlaze sa Sardinije vraća se tamo gde mu je mesto, na obale italijanskog ostrva.

  Lokalne vlasti i stručnjaci za zaštitu životne sredine udružili su se sa aerodromom Olbia kako bi vratili pesak, šljunak i školjke konfiskovane iz prtljaga putnika na plaže čuvene sardinijske Smaragdne obale.

  Uprava aerodroma sprovodi sistematske provere prtljaga putnika da bi onemogućila švercovanje peska, što se kažnjava kaznom od između 500 i 3.000 evra.

  U poslednjih deset godina zaplenili su oko deset tona peska, uglavnom švercovanog u polulitarskim bocama, rekao je direktor morskog rezervata za severoistočnu obalu Sardinije.

  “To pokazuje koliko je odnošenje peska sa plaža rašireno”, istakao je za Korijere dela Sera šef rezervata prirode ostrva Tavolaro Augusto Navone.

  Predstavnici tog rezervata, šumara, regionalnih vlasti i uprave aerodroma Olbia potpisali su novi sporazum o vraćanju što je moguće veće količine zaplenjenog peska na plaže Sardinije.

  U dogovoru sa geolozima, identifikovana su dva mesta za vraćanje plaža Porto San Paolo južno od Olbije, gde će ići pesak, i ostrvce Tavolaro, gde će se odvoziti šljunak i školjke. Oko šest tona peska već je vraćeno u Porto San Paolo, rekao je Navone.

  Planirano je takođe da se u zonu dolazaka na aerodromu postave novi znaci upozorenja posetiocima, na više jezika, da ne skupljaju i ne odnose pesak ili školjke.

  Službenici aerodroma godišnje oduzmu oko dve tone ukradenog peska.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE