Turski predsednik se hvali VELIKIM OTKRIĆEM ispod Crnog mora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turski predsednik se hvali VELIKIM OTKRIĆEM ispod Crnog mora

  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da su nađene velike rezerve prirodnog gasa ispod dna Crnog mora i da se nada da će Turska početi da ih koristi 2023. godine.

  Nekoliko dana pošto je obećao dobre vesti koje će smanjiti zavisnost Turske od energenata uvesti u “novu eru”, rekao da su otkrivene rezerve od 320 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

  Tek treba da bude potvrđeno da li se to može eksploatisati.

  Turski brod za bušenje “Fatih” poslednjih mesec dana istraživao je u sektoru “Tuna-1” u zapadnom delu Crnom moru, nedaleko od sektora u kojem je Rumunija našla rezerve gasa.

  Erdoganova objava je došla u vreme napetosti s Grčkom, saveznicom Turske u NATO, zbog spornog turskog traganja za naftom i gasom u istočnom delu Sredozemnog mora gde zato grčka i turska ratna flota manevrišu jedna oko druge.

  Turska je zbog traganja za gasom u podmorju u sporu i s Republikom Kipar koju ne priznaje kao državu, i u čije je priobalje, uprkos kiparskoj, grčkoj i međunarodnoj osudi, poslala istraživački brod, takođe u pratnji ratne flote.

  Otkrivanje dostupnih rezervi prirodnog gasa moglo bi da smanji zavisnost Turske od Irana, Iraka i Rusije i njene ekonomske teškoće. Prošle godine je uvoz energenata Tursku koštao 41 milijardu dolara.

  Na vest o otkriću gasa u Crnom moru turska lira se neznatno oporavila od pada ovog meseca na rekordno nizak nivo zbog visoke inflacije, rastućeg budžetskog deficita i pritiska Vlade da jeftinim kreditima pokrene privredu koja je bila slaba i pre pandemije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE