Tužba, pa odšteta: Roditelji se UDRUŽUJU protiv KRIOSEJVA - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tužba, pa odšteta: Roditelji se UDRUŽUJU protiv KRIOSEJVA

  Grupa roditelja koja je čuvala matične ćelije iz pupčanika u švajcarskoj kompaniji Kriosejv, koja je nedavno propala, pokrenuće tužbu pred tamošnjim sudom.

  Za 12 godina poslovanja švajcarskog Kriosejva u Srbiji, ugovor o čuvanju matičnih ćelija iz krvi pupčanika potpisale su 12.864 porodice. Poslovali su i u regionu, u Italiji, Bugarskoj. Ukupno su čuvali oko 330.000 uzoraka.

  Da imaju probleme u radu, otkrila je naša porodica kada je htela da iskoristi matične ćelije za lečenje deteta.

  “Kada je došlo do neuspešnog transporta ćelija moje i još jedne porodice za potrebe tretmana, pokrenuli smo istragu u Švajcarskoj, pokrenuti su postupci u maju ove godine. Vrlo brzo je postupak okončan onako kako smo mi želeli, pokrenuti su krivični postupci protiv odgovornih lica i kompaniji je oduzeta dozvola”, kaže advokat i roditelj Rastko Petaković.

  Odmah po izbijanju afere, Kriosejvu je oduzeta dozvola za rad i u Srbiji. Većina uzoraka prebačena je u jednu od najvećih banaka u Poljskoj. Nadležne institucije ubeđuju roditelje da nemaju razloga za brigu.

  “Ono što je bitno jeste da su uzorci prebačeni, čitav proces je sniman i dokumentovan, kako je saopšteno iz banke matičnih ćelija Famikord, i oni su trenutno u Poljskoj”, objašnjava Marija Zečević iz Udruženja predstavnika porodičnih banaka matičnih ćelija.

  Oštećene porodice odštetu i pravdu tražiće najpre pred švajcarskim sudom.

  “U toku sledeće nedelje ćemo pokrenuti radnje koje su usmerene ka tome da se roditelji organizuju u udruženje i da to udruženje pred švajcarskim organima pokuša da pokrene tu kolektivnu tužbu”, naveo je Petaković.

  Sve to, ističe, ide paralelno uz nastojanja da se pred domaćim i švajcarskim organima kazne odgovorni, da se sve rasvetli i da oni vrate novac koji su uzeli.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE