Tužbe se gomilaju: Poslodavac iz pakla, ko zatrudni - otkaz

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tužbe se gomilaju: Poslodavac iz pakla, ko zatrudni – otkaz

  Tokom protekle četiri godine na adresu Amazona pristiglo je najmanje sedam tužbi zbog prekida radnog odnosa od strane trudnih radnica u skladištu.

  CNET je pregledao svih sedam tužbi i razgovarao sa jednom od žena, Beverli Rosales, radnicom u Amazonovom Golden State Fulfillment centru u Kaliforniji, koja je podnela tužbu u januaru.

  Ostale radnice nisu odgovorile na CNET-ov zahtev za komentar ili nisu razgovarale s reporterom zbog straha da ne prekrše nagodbu koje su postigle s Amazonom.

  Rosales je rekla CNET-u da je glavni problem koji je doveo do otkaza njena potreba za češćim odlascima u toalet.

  Rosales je menadžer rekao da je “protiv pravila” da odlazi na pauze više nego što je predviđeno.

  “Kada sam morala da odem u toalet, ona je bukvalno ostala na tom mestu i čekala da se vratim kako bi mogla da razgovara sa mnom o tome. Nakon toga nisam smela da idem u toalet jer nisam želela da dobijem otkaaz”, rekla je Rosales.

  Kada je otpuštena, dobila je obrazloženje da uzima previše slobodnog vremena.

  “Apsolutno nije istina da bi Amazon otpustio zaposlenog zbog trudnoće. Mi smo poslodavac koji daje jednake mogućnosti svima. Mi radimo sa našim zaposlenima kako bismo zadovoljili njihove medicinske potrebe, uključujući potrebe vezane za trudnoću. Takođe podržavamo nove roditelje nudeći razne beneficije za porodiljsko i roditeljsko odsustvo”, rekao je portparol Amazona za CNET.

  Drakonsko nadgledanje radnika kada odlaze u toalet tema je koja se često povezuje sa Amazonom.

  Novinar na tajnom zadatku rekao je da su radnici u Amazonovom skladištu “urinirali u flaše” iz straha da bi pauza za toalet mogla ta utiče na ciljeve kompanije kada je produktivnost u pitanju, što bi dovelo do njihovog otkaza.

  Bivši i sadašnji vozači kurirskih kompanija povezanih sa Amazonom rekli su za Biznis insajder da su pronašli boce urina u vozilima koje su ostavili drugi vozači.

  “Ova očigledna diskriminacija trudnica je posebno uznemirujući deo celokupnog problema u Amazonu”, rekao je Kristi Hofman, generalni sekretar sindikata UNI Global Union.

  “Čini se da kompanija više brine o proizvodnji nego o zdravlju, sigurnosti i humanom tretiranju zaposlenih. Ove jezive priče pokazuju zašto se radnici Amazona organizuju širom sveta. Oni žele da se prema njima postupa dostojanstveno, a ne kao prema robotima”, dodaje Hofman.

  Izvor: Business Insider/BIZLife

  Foto: Pixabay, ilustracija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE