U čemu su saglasni Aleksandria Okasio-Kortez i milijarder Bil Gejts?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U čemu su saglasni Aleksandria Okasio-Kortez i milijarder Bil Gejts?

  Sudeći prema njihovim javnim nastupima ne biste pomislili da bi se američka kongresmenka Aleksandria Okasio-Kortez i milijarder Bil Gejts usaglasili u vezi sa bilo čim.

  Okasio-Kortez je demokratski socijalista koja, na primer, zagovara oporezivanje prihoda većih od 10 miliona dolara na 70 odsto. Gejts je među Amerikancima koje bi prihvatanje tog predloga “zabolelo”.

  Ali, kako piše Ink, njih dvoje su ipak saglasni u vezi sa oporezivanjem jedne stvari – robota koji “kradu” posao ljudima.

  Okasio-Kortez je na to da će roboti i veštačka inteligencija da zamene polovinu radnih mesta (prema jednom izveštaju Oksforda) rekla da ne bi trebalo da nas progoni duh automatizacije poslova, već bi to trebalo da nas raduje. “Razlog zbog kojeg nismo uzbuđeni je to što živimo u društvu u kojem ako nemate posao, ostaje vam samo da umrete. To je u suštini naš problem”, objasnila je ona.

  Ali kako je istakla, ono što bi trebalo da nas raduje i uzbuđuje je to što bi automatizacija potencijalno značila više vremena za edukaciju, stvaranje umetnosti, istraživanje nauke, više vremena za izume i uživanje u svetu u kojem živimo. “Zato ne bi trebalo sva kreativnost da bude vezana platom”, naglasila je ona.

  Okazio-Kortez nije prva koja mašta o svetu sa manje posla. O tome su još 1930. godine govorili pojedini naučnici. Iako istorija olakšava ismevanje socijalista i njihovih vizija za “veličanstveno” društvo, istina je da njen predlog nije samo lep već i nepraktičan san.

  Bil Gejts, koji nikada nije “optužen” da je nepraktičan ili maštar, zalaže se za potpuno istu stvar, kaže Ink.

  U intervjuu iz 2017. godine Gejts je naveo da “čovek koji radi posao u fabrici, određenu svotu plaća porez na dohodak, na socijalno osiguranje i drugo. Ako bi robot preuzeo taj posao, trebalo bi ga isto oporezovati, što se ne radi”. On je dalje istakao da je potrebno iskoristiti tu priliku da se ljudi bave nekim drugim stvarima poput druženja sa starijim osobama, pomaganja deci s posebnim potrebama i sve ono gde je ljudska empatija još uvek veoma jedinstvena.

  Tu se dolazi do tačke u kojoj su njih dvoje saglasni.

  Gejtsovi komentari su pokrenuli „žestoku“ debatu među ekonomistima. Neki su bili zabrinuti za primenu, neki sugerisali druge ideje, ali  se niko nije smejao njegovom „besmislenom razmišljanju“.

  Možda bi trebalo dvaput da razmislimo pre nego što bismo mladu kongresmenku opisali kao „beznadežno obmanutog sanjara“, ističe Ink.

  Izvor: BIZLife/Inc.com

  Foto: Beta/AP/Kathy Willens

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE