U drugom kvartalu rast BDP 3,1 odsto, a da nije bilo remonta...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U drugom kvartalu rast BDP 3,1 odsto, a da nije bilo remonta…

  Narodna banka Srbije ostaje pri projekciji rasta BDP od 3,5 odsto u ovoj godini, rečeno je na predstavljanju Izveštaja o inflaciji u NBS.

  Prema rečima zamenika generalnog direktora Sektora za statistiku i makroekonomska istraživanja Milana Trajkovića, NBS je procenila da je privredni rast u drugom tromesečju iznosio 3,1 odsto što je u skladu sa ranijim projekcijama NBS.

  “Rastu su najviše doprineli sektor usluga koji je porastao četiri odsto i građevinska industrija sa rastom od 20 odsto. Imali smo slabije trendove u industrijskoj proizvodnji zbog usporavanja privrednog rasta u Nemačkoj i Italiji, kao i zbog remonta u naftnoj i hemijskoj industriji. Bez tih remonta rast BDP bio bi brži za 0,3 do 0,4 odsto.”

  U trećem kvartalu očekujemo rast od oko četiri odsto, a u četvrtom više od četiri, tako da projekcija rasta za celu godinu ostaje 3,5 odsto, rekao je Trajković pozivajući se na aktivaciju nekih velikih investicija u auto industriji i nekih drugih manjih investicija, kao i na još brži rast građevinske industrije u narednom periodu.

  Inflacija u Srbiji je, nakon što je u aprilu dostigla ovogodišnji maksimum od 3,1 odsto u julu iznosila 1,6 odsto.

  Prema rečima direktora NBS za ekonomska istraživanja i statistiku Sava Jakovljevića, očekuje se da će inflacija nastaviti da se kreće u granicama cilja tri plus-minus 1,5 odsto i to najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona.

  Viceguverner Željko Jović istakao je da je zbog niske i stabilne inflacije, kao i relaksacije monetarnih politika SAD i evrozone, NBS odlučila da smanji u julu i avgustu kamatnu stopu za ukupno 0,5 odsto što je najniže do sada u režimu ciljane inflacije.

  Izvor: Danas, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE