U Evropi čak 5.000 organizovanih kriminalnih grupa - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Evropi čak 5.000 organizovanih kriminalnih grupa

  U Evropi deluje najmanje 5.000 organizovanih kriminalnih grupa, a više od trećine ih se bavi krijumčarenjem droge, navodi Europol u najnovijem izveštaju.

  Posebno je zabrinjavajuće da se ove grupe sve više bave krijumčarenjem ljudi, prodajom droge i digitalnim napadima na kompanije.

  Europol je takođe identifikovao novih 17.500 pojedinaca koji su osumnjičeni za krijumčarenje ljudi preko granice. Oni su dodati na popis na kom je još od 2014. godine 50.000 imena.

  “Vidimo dokaze o rastućoj zajednici koja krijumčari migrante, jer su kriminalci u tom području videli priliku za brzu zaradu”, izjavio je direktor Europola Rob Vejnrajt.

  Tehnologija je po ovom izveštaju postala primarno oružje pomoću kojeg se krše zakoni, dok se na krijumčarenju droge zaradi 24 milijarde evra godišnje.

  Godine 2013, u zadnjem takvom izveštaju, Europol je utvrdio 3.600 međunarodnih grupa organizovanih kriminala u EU. Direktor Europola objašnjava da je do povećanja došlo zbog “bolje obaveštajne slike” i pojave manjih grupa koje deluju samo putem interneta.

  “Pojava internet trgovine nezakonitom robom i uslugama rezultiraće značajnim promenama na kriminalnim tržištima i izložiti organe zakona novim izazovima”, istakao je u izveštaju.

  Izvor: index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE