U najavi nova pljačka penzionera - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U najavi nova pljačka penzionera

  Piše: Milenko Vasović

  Ako niste primetili vlast u Srbiji priprema novo zakidanje penzija. Sasvim logično, jer kada poklonite PKB, kada za “lulu duvana” date Bor, sve sa proizvodnjom zlata, od nekoga mora da se uzme novac. A od koga nego od najsiromašnijih, jer njih ima najviše.

  To pljačkanje će naravno dobiti zakonsku formu baš kao i Beograd na vodi. A smišljeno je, gde bi drugo, nego u Vladi koja je sastavila Predlog izmena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

  Kada se Predlog usvoji, a usvojiće se van svake sumnje, penzioni sistem u Srbiji pretvoriće se u neku vrstu socijalne ustanove za režimske glasače. Biće to kraj kakvog, takvog sistema koji je svaka vlast pomalo urušavala ali mu niko nije došao glave.

  Šta je suštinska promena – brisanje formule po kojoj su se dva puta godišnje penzije usklađivale (čitaj povećavale) sa rastom inflacije. Umesto toga Vladi se daje diskreciono pravo da odlučuje o povećanju penzija.

  U praksi to može da znači jedna korekcija godišnje i to ne prema stopi inflacije već prema proceni Vlade. Ako nije izborna godina može da se desi da korekcije i nema. I šta penzioneri u tom slučaju mogu – ništa .

  A penzija nije stvar nečije volje, to je sistem u kome se zna ko je koliko i koliko dugo uplaćivao doprinose. Znam čoveka kome je firma u poslednjih 18 godina uplatila više od 80 hiljada evra Fondu penzijsko invalidskog osiguranja. Pre toga, bivša firma mu je za 20 godina uplatila 30 hiljada. S kojim pravom će neki ministar tom osiguraniku da uskraćuje povećanje penzije?

  Prema poslednjim potezima lako je uočiti da režim hoće da podiže onima sa najnižim penzijama. Ne, ne želi da ih zaštiti. Da je to namera onda bi bila definisana najniža, zagarantovana penzija. Ovako će Vlada onima sa najnižim penzijama da se dodvorava tako što će iste povećavati za procenat, dva više nego one veće, sve dok se penzije ne približe.

  To se zove uravnilovka i na taj način se potpuno obesmišljava uplata doprinosa prema visini plate. Takođe se obesmišljava i obaveznost penzijskog osiguranja, ako se visina penzije određuje diskrecionim pravom premijera, ministra, Vlade, svejedno.

  Vlast će tako nesvesno ili namerno da stvara neku vrstu animoziteta između samih penzionera. A istovremeno i oni sa većim i oni sa manjim penzijama biće zakinuti odsustvom zakonskog mehanizma.

  Istovremeno režim će im “mazati oči” najavljujući  povećanje koje samo što nije. A od najava se ne živi. Tako im je već sada bačena dimna bomba tvrdnjama predsednika i ministra finansija da će od oktobra imati “nikad veće penzije”.

  Kada se dim raziđe i kad se osveste mnogi će shvatiti da su prevareni.

  Shvatiće da su njihova starost i egzistencija (penzija) stvar volje vladajuće klike, a ne stvar zakona i brojki. Nema veze što se na taj način krši Ustav, što u Evropi nema takve prakse.Kao što rekoše stručnjaci iz Fiskalnog saveta na ovaj način će se penzijski sistem Srbije “degradirati na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka”.

  Možda bi bilo drugačije da Srbija ima Ustavni sud.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mučenik

   Uvođenjem ršomonijade u vezi promene penzija, po zakonima bedne Afrike, kroz floskule da će sada penzioneri imati penziju "no nikad veće". Ovakvim odokativnim metodama dovešće da broj penzionera padne za tri i više puta od broja zapošljenih. Na taj način vladejačka klika se transformiše u najveći grobar najstarije populacije. Ako su oni preživeli mnogo ratovanja, bombardovanje, a ovu dimnu bombu neće. Kada se obistini ova budućnost pitam ΛV, ko će za njega glasati tada?

   • siniša

    Ama baš briga AV i ove njegove šta će biti za 20 ili 30 godina. Oni će sebe do tad obezbediti. Niko izgleda ne razmišlja da može biti ponovo socijalističkih revolucija.

  • Dr Miggyy

   RELATIVNO LETIMO VISOKO, A STVARNO SMO POTONULI? Postoje više kriterijuma za ocenu ekonomskog napredka jedne zemlje. Kao parametar za praćenje ekonomske snage jedne zemlje služi BDP. BDP u Belgiji u 2017. godini bio je 47.000 $/stanovniku i porast je 1,7%, u Luksemburgu, koji ima 600.000 stanovnika, imao BDP u 2017. 110.000 $/stanovniku i porast je 3,4%. Srbija imala je porast BDP za 1,9% i iznosi 6.234,40 $/stanovniku. Po relativnom pokazatelju Srbija po porastu BDP u drugom kvartalu 2018. godini od 4,8% deli drugo mesto iza Poljske. Ako se uporedi, da bi stigli Belgiju po BDP nama treba porast od 7,54 puta ili 754%. BDP u Srbiji, a sa porastom od 4,8% u apsolutnom iznosu je 6.534 $/stanovniku (broj stanovnika 7.020.858). Po procentualnom porastu BDP, Srbija je u vrhu Evrope (na kraju godine se očekuje peto mesto, sa 28. mesta u 2017.), a po apsolutnoj vrednosti, ono što stvarno je na raspolaganju, je na dnu Evrope, a prosečna neto plata u junu 2018. godine je 49 226 дин, 417 евра i prosečna penzija 24.980 dinara, 211 evra, i samo smo ispred Albanije (378 evra) i Makedonije (376 evra), dok više od nas zarađuju u BiH (440 evra), Crnoj Gori (512 evra), Hrvatskoj (832 evra), Sloveniji (1.077), Mađarskoj (703), Rumuniji (535) i Bugarskoj (457 evra).Situacija je još pesimističnija, ako se uporedimosa ekonomski najmoćnijim zemljama Evropske unije. Podaci pokazuju da je u Velikoj Britaniji neto plata 1.990 evra, Francuskoj 2.157, Nemačkoj 3.771, Italiji 1.758, Austriji 2.324, Danskoj 3.270 evra. O povećanju penzije, kao papagaji, političari se utrkuju već devet meseci, a o otimačini penzije i vraćanje otetog ni reči. Niko nije zabranio da se narod zamajava nelogičnostima. Da nije zlatno doba stiglo u Srbiju, pokazuje beda, gladi i jadi, standard najniži je u Evropi, na nivou podsaharske Afrike. Znači da je stiglo, ne zlatno doba, već rđavo.

  • Natalija

   Ko ce za njega glasati tada? Ko je glasao i do sada,a to su ljudi sa ispranim mozgovima i sendvičari. Oni koje ce on kupiti za paket od: litre ulja,kg makarone- kojoj je istekao rok trajanja,kg brasna i secera,eto- ti će glasati za njega i dalje,a posle ce narednih 5 godina da ga psuju i bljuju i bice im ceo svet kriv sto se hrane iz kontejnera ili idu na valov humanitarne kuhinje.

  • jasna

   Kako narodi žive u državama zavisi od njih i od sistema. Kod nas je sve katastrofalno...i sistem i narod, koji se zadovoljava mrvicama, koji je spor, koji ima nesposobnu vlast, koji ćuti i trpi i nestaje. Ako nam prognoziraju da do 2050-e godine bude manje oko 2 miliona stanovnika u Srbiji, onda smo gotovi. Ostaće sirotinja koja je ne stara, već prastara da bilo šta promeni, a mladi koji neprestano odlaze odavde, neće se nikada vratiti. Sve znamo a ništa ne preduzimamo, valjda smo onda ovako i zaslužili da živimo.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE