U Nemačkoj NAJMANJE domaćinstava s decom, u Irskoj NAJVIŠE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Nemačkoj NAJMANJE domaćinstava s decom, u Irskoj NAJVIŠE

  U Evropskoj uniji bilo je 223 miliona domaćinstava u 2018. godini, a gotovo jedna trećina (65 miliona) ih je bilo sa decom.

  Među zemljama članicama EU, Irska je rekorder po broju domaćinstava sa decom, čak 39 odsto, iza nje su Kipar, Poljska i Slovačka sa 36 i Rumunija sa 35 odsto, navodi se u podacima Eurostata.

  Nasuprot njima, najmanje brojke zabeležene su u Nemačkoj i Finskoj, obe sa 22 odsto, a praćene su i Švedskom sa 23, Austrijom sa 25 i Bugarskom sa 26 odsto.

  U EU skoro polovina domaćinstava sa decom, odnosno 47 odsto, ima samo jedno dete, 40 odsto njih ima dvoje dece, a samo 13 odsto troje ili više dece.

  Najviše domaćinstava sa troje ili više dece zabeležen je takođe u Irskoj i to 26 odsto. Iza njih su Finska sa 19, Belgija i Francuska sa po 18, Holandija sa 17 i Britanija sa 16 odsto.

  Najmanji broj bio je u Bugarskoj, gde je zabeleženo 5 odsto domaćinstava, zatim Portugal sa 7, Španija i Italija sa po 8, Litvanija sa 9 i Letonija sa 10 odsto domaćinstava sa po troje dece ili više.

  350 milijardi evra na porodične naknade

  Zemlje članice EU potrošile su više od 350 milijardi evra na porodične naknade u 2016. godini, odnosno 2,4 odsto BDP EU. To je 9 odsto od ukupnog utrošenog iznosa za naknade socijalne zaštite, navodi se u podacima Eurostata.

  U poslednjih nekoliko godina, udeo izdataka za socijalnu zaštitu, za porodične naknade u EU ostao je stabilan (to je takođe bilo 9 odsto u 2008. godini).

  Socijalna zaštita obuhvata intervencije od strane javnih ili privatnih tela koja imaju za cilj da oslobode domaćinstva i pojedince od tereta definisanog skupa rizika ili potreba.

  Udeo izdataka za socijalnu zaštitu za porodične beneficije značajno je varirao između država članica EU.

  On je činio više od 15 odsto ukupnih socijalnih davanja u Luksemburgu, a zatim i u Estoniji i Poljskoj 13 odsto i Mađarskoj 12 odsto.

  Najmanji udeo zabeležen je u Grčkoj i Holandiji, po 4 odsto, zatim slede Španija i Portugalija sa po 5 odsto.

  Godišnji izdaci za porodične povlastice po stanovniku bili su i najviši u Luksemburgu, čak 3.000 evra po stanovniku, zatim u Danskoj 1.700 evra, Švedskoj 1.400 evra, i Nemačkoj i Finskoj po 1.200 evra.

  U 2016. godini, četiri zemlje su imale izdatke za porodične povlastice ispod 200 evra po stanovniku, a to su Rumunija i Bugarska sa po 120 evra, Litvanija sa 150 evra i Grčka sa 170 evra.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE