U Srbiji 6,4% građana steklo antitela na koronavirus

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji 6,4% građana steklo antitela na koronavirus

  Nacionalna seroepidemiološka studija objavila je prvi rezultat o razvoji specifičnih antitela na korona virus, prema kom je 6,4 odsto grđana Srbije steklo imunitet na korona virus.

  Kako je preneo Blic, epidemiolog Tatjana Pekmezović kazala je da je studijom u početnoj fazi obuhvaćeno oko 1.000 ispitanika i da je njihova uzrasna struktura “analogna uzrasnoj strukturi populacije Srbije”, ocenjujući da je time studija “reprezentativna”.

  Pekmezović je ocenila da je prva faza studije završena uspešno i navela da je rađen uzorak opšte populacije i ELISA test koji, prema njenim rečima, ne spada u brze serološke testove već pokazuje prisustvo i količinu antitela.

  “Metodološki, to je najispravnije. U Belgiji je taj procenat šest odsto, u Danskoj 2,4 odsto, dok je u Španiji korišćena slična metodologija kao u Srbiji i oni imaju prevalenciju seropozitivnosti pet odsto”, rekla je ona.

  Prema njenim rečima, muškarci imaju antitela u 8,1 odsto slučajeva a žene u pet odsto.

  Pekmezović je dodala da su antitela najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina a ređe kod ispitanika koji imaju preko 80 godina.

  “Kada pogledamo populaciju od 20 do 60 godina, tu se procenat onih koji imaju imunitet zasnovan na antitelima, kreće između pet i devet odsto”, navela je epidemiolog.

  Govoreći o regionima, ona je kazala da je najveći procenat gražana sa razvijenim imunitetom u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji gde on iznosi 7,2 odsto dok je u Beogradu sedam odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 5,6 odsto.

  Dodala je da je procenat najniži u Vojvodini, gde iznosi 3,1 odsto.

  “Rezultati treba da posluže Vladi Srbije u donošenju odluka u vezi sa završetkom ovog talasa epidemije i sa eventualnim budućim talasima”, zaključila je Pekmezović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE