U Srbiji će biti OBAVEZNA i srednja škola

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji će biti OBAVEZNA i srednja škola

  Srednja škola u Srbiji biće obavezna, predviđeno je Nacrtom strategije obrazovanja 2030, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

  Ministar prosvete je objasnio da je za uvođenje obavezne srednje škole potrebna izmena Ustava, koja će zapravo, kako kaže, samo formalizovati ono što se već dešava u praksi.

  Naveo je da je znatno povećan broj učenika koji po završetku osnovne škole upisuju srednju. Samo pre tri i po godine, kaže, srednju školu je upisivalo 85 odsto svršenih osnovaca, dok danas upisuje 95 odsto.

  Tako je broj dece koja ne nastavljaju školovanje posle osnovne škole, smanjen sa 15 na pet odsto. “I pored ogromnih sredstava koje mnoge zemlje ulažu, za takvo smanjenje potrebno je bar deset godina”, rekao je Šarčević.

  Ministar navodi kao veliki potencijal predstavlja dvogodišnje srednje obrazovanje koje obuhvata oko četrdeset zanimanja, među kojima su viljuškar i servirka. Ta zanimanja, kako je rekao, mogu da budu zanimljiva onima koji ne žele da nastave dalje školovanje.

  Podseća da je osnovnim obrazovanjem, koje je po Ustavu obavezno, danas obuhvaćeno 99,8 odsto dece, obaveznim predškolskim programom 98,6 mališana, a da je obuhvat dece koja upisuju srednju školu 95 odsto.

  Srbija je potpisnica Agende 2030 UN o održivom razvoju, koja predviđa da osnovno i srednje obrazovanje bude obavezno i besplatno.

  Javna rasprava o Nacrtu strategije obrazovanja 2030 počinje 13. februra. U martu će biti predstavljeni planovi za srednje obrazovanje, u aprilu učenički i studentski standard i investicije, zatim ide nauka i, u junu, visoko obrazovanje.

  Planirano je da u oktobru bude organizovano javno slušanje i usvajanje predloga strategije.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE