Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

U Srbiji NEZAPOSLENA svaka peta mlada osoba

Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji dvostruko je veća od opšte stope nezaposlenosti i iznosi 22 odsto, zbog čega država intenzivno primenjuje niz podsticaja i subvencija kako bi smanjili tu nezaposlenost.

To je izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević na “Samitu mladih 2019”. On je istakao da je država u poslednjih godinu dana uz pomoć raznih mera smanjila tu stopu za tri procentna poena, ali je ocenio da to još uvek nije dovoljno.

Ponovio je i da će Nacrt strategije za upravljanje ekonomskim migracijama za period 2021. do 2027. godine Vlada Srbije usvojiti do kraja januara 2020. godine, posle toga će se uraditi akcioni plan.

“Jedan od ciljeva je da se pronađe način da se spreče dalja iseljavanja mladih iz zemlje, ali i da se oni koji su već otišli vrate, odnosno da se u Srbiju možda privuku i mladi iz drugih zemalja”, kazao je Đorđević.

Najavio i da je naredne godine za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i stručnu praksu iz budžeta namenjeno 37 miliona evra.

Predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Ivana Božić kazala je da postoje mere koje su ciljano napravljene za mlade do 30 godina, kao posebno osetljiva kategorija kojoj treba prilagoditi mere, kako onima obrazovanima, koji imaju kvalifikacije, tako i onima betz kvalifikacija.

Božić je navela da se primenjuju mere stručnog osposobljavanja i to kroz program pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem, a olakšice su imali i mladi sa invaliditetom i mladi Romi.

Dodala je da je bio aktivan i pripravnički program za nezaposlene sa srednjim stručnim obrazovanjem.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE