I u Srbiji proizvodi "bez GMO"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I u Srbiji proizvodi “bez GMO”

  Označavanjem prvih domaćih genetski nemodifikovanih proizvoda veliki je korak da se sačuva domaća proizvodnja genetski nemodifikovane soje, dok su potrošači dobili pravo izbora, zaključak je učesnika konferencije koju su organizovali međunarodno udruženje “Dunav soja” i Privredna komora Srbije.

  Direktor Sektora poljoprivrede PKS Žarko Galetin izjavio je da je dodavanje “bez GMO” vrednosti domaćim proizvodima način da se poveća konkurentnost domaćih proizvoda, na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

  Sertifikaciju kvaliteta proizvoda podržala je i državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Vesna Kovač koja je objasnila da od označavanja proizvoda “Dunav soja” oznakom imaju korist i trgovci i potrošači. Trgovci jer nude potrošačima neophodan izbor, a potrošači jer stiču poverenje u trgovine, a samim tim i proizvođače.

  Marija Kalentić, regionalni direktor organizacije “Dunav soja” istakla je da je soja glavni sastojak životinjske ishrane, a Evropa iz nedostatka sopstvene soje stočnu industriju snabdeva uglavnom GM sojom iz prekookeanskih zemalja, ne zahtevajući pri tom da se na krajnjim proizvodima označi da su dobijeni od životinja koje su jele GM soju.

  Kao rešenje, Evropa je omogućila dobrovoljne standarde i oznake kvaliteta koje garantuju da životinja nije hranjena GM stočnom hranom i sojom, a Srbija, koja uvozi iz Evrope neoznačene životinjske proizvode, a ima dovoljno svoje bez GM soje, prvi put sa “Dunav soja” standardom dobija mogućnost da istakne “bez GMO” kvalitet i domaće poreklo koji je sve traženiji u svetu”, rekla je Kalentićeva.

  Izvor: Politika

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE