U Srbiji više od dva miliona zaposlenih, evo gde se najviše radi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji više od dva miliona zaposlenih, evo gde se najviše radi

  U toku 2018. godine više od dva miliona stanovnika Srbije je bilo zaposleno, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 3,3 odsto, pokazuju podaci koje je objavio Republički zavod za statistiku.

  Najveći broj zaposlenih bavi se prerađivačkom industrijom, koja čini petinu ukupnog broja – oko 440.000 osoba. Ovu oblast sledi trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila čime se bavi oko 340.000 osoba.

  S druge strane, u sledeće tri oblasti, zdravstvena i socijalna zaštita, državna uprava i obavezno socijalno osiguranje i obrazovanje, radi ukupno 450.000 osoba.

  Više od 80 odsto zaposlenih rade kos pravnih lica, dok preduzetnici i zaposleni kod njih, kao i lica koja samostalno obavljaju delatnost čine petinu ukupnog broja radnika, što u odnosu na 2017. godinu predstavlja povećanje od 6,4 odsto.

  Najveći porast zabeležen je u sektoru prerađivačke industrije, pogotovo kada je u pitanju proizvodnja prehrambenih proizvoda, pića, tekstila i motornih vozila. Ova tendencija javila se i u oblastima administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, kao i Građevinarstvu.

  S druge strane, najveće smanjenje dogodilo se u sektorima snabdevanja električnom energijom, gasom i parom i državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, gde sada radi 2.500 lica manje.

  Novi Beograd jači od Niša i Kragujevca zajedno

  Kada je u pitanju područje glavnog grada, najviše zaposlenih živi u opštini Novi Beograd, više od 142.000, kao i Savski venac, gde više od 102.000 stanovnika ima posao. Najmanje zaposlenih živi u Barajevu i Sopotu, gde je prijavljeno oko 4.000 lica.

  Od pola miliona zaposlenih stanovnika u Vojvodini, manje od jedne petine čine preduzetnici, lica koja samostalno obavljaju delatnost i zaposleni kod njih, dok se više od 20.000 osoba bavi građevinarstvom. Trećina ukupnog broja zaposlenih živi u Novom Sadu.

  Među stanovnicima Šumadije i Zapadne Srbije trećina zaposlenih stanovnika se bavi prerađivačkom industrijom, dok najviše njih živi u Kragujevcu, 52.000, odnosno u Čačku 35.000. Od ukupnog broja zaposlenih, u regionu Južne i Istočne Srbije živi jedna šestina, dok je najviše u Nišu – 80 000 osoba.

  Kada je reč o manjim delatnostima, na području cele Srbije svega 6.000 stanovnika se bavi poslovanjem nekretnina, dok se umetnošću, zabavom i rekreacijom bavi 35.000 osoba.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE