U Venecueli gore nego u Jugoslaviji 90-ih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Venecueli gore nego u Jugoslaviji 90-ih

  Pad cene nafte doveo je Venecuelu na rub propasti, izazvavši vanredno stanje, neverovatno visoku inflaciju, nestašicu hrane, lekova i česte restrikcije struje.

  Međunarodni monetarni fond predvideo je da će inflacija u zemlji s najvećim rezervama nafte na svetu ove godine dostići 720 odsto. Kako sada stvari stoje, deluje da je ta procena bila previše optimistična, što pokazuju nalazi analitičara, koji tvrde da će stopa inflacije dostići čak 1.200 odsto.

  Većina stanovnika Venecuele nikada nije bila bogata, a sada je još siromašnija i povrh svega – gladna. Situacija je slična onoj koja je zadesila bivšu Jugoslaviju devedesetih godina. Ljudi stoje u redovima ispred prodavnica s praznim rafovima i plaćaju previsoke cene za osnovne namirnice.

  Usled nestašice cene hrane danas su i desetostruko veće u odnosu na decembar 2015. Jedno jaje košta oko 10 američkih dolara na crnom tržištu jer ih u prodavnicama u Karakasu nema. Manioka i kukuruzno brašno, česti sastojci lokalne kuhinje, takođe su deset puta skuplji nego pred kraj 2015.

  Mnogi Venecuelanci morali su da se odreknu mleka i hleba, a o mesu mogu samo da sanjaju. I osnovni higijenski proizvodi poput sapuna i toalet-papira prava su retkost u radnjama.

  Istovremeno, Venecuelu je zadesila i energetska kriza uzrokovana sušom, pa su uvedene i restrikcije struje. Vodostaj na brani Guri, koja obezbeđuje 70 odsto električne energije, rekordno je nizak.

  Predsednik Nikolas Maduro je u aprilu rekao da je vlada odlučila da do kraja krize radnici u javnom sektoru rade samo dva dana – ponedeljkom i utorkom, jer struje nema dovoljno za više od toga.

  Uz to, kao so na ranu, tu je i nestašica lekova, zavoja i hirurških instrumenata koja onemogućava normalan rad bolnica u Venecueli.

  https://www.bizlife.rs/vesti/maduro-bi-da-preuzme-fabrike-hapsi-biznismene/

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE